NOS Voetbal

Ajax begint eredivisie met zege op Fortuna dankzij reparatie in de rust

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard-Ajax

Ajax is het eredivisieseizoen begonnen met een zege op bezoek bij Fortuna Sittard. Na een zwakke eerste helft stelden de Amsterdammers mede dankzij de gouden wissels van trainer Alfred Schreuder orde op zaken in Limburg: 2-3.

Ondanks de nederlaag konden de supporters van Fortuna toch enigszins tevreden naar huis. Vlak voor tijd ontplofte het stadion toen de ingevallen sensatie Burak Yilmaz een vrije trap heerlijk binnenschoot. De aansluitingstreffer kwam echter te laat.

Wissel onder de lat

Ajax begon zonder Jay Gorter onder de lat. De jonge doelman kreeg in de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (3-5 nederlaag) nog de kans van Schreuder, maar wist niet te overtuigen. Daarom stond Remko Pasveer, die door een handblessure in februari zijn laatste officiële wedstrijd keepte, in de basis.

De doelman kende echter geen gelukkige rentree, want na zes minuten werd hij al gepasseerd. Fortuna schakelde na balverlies van Ajax razendsnel om met Paul Gladon, die makkelijk wegliep bij Perr Schuurs. Oog in oog met Pasveer rondde de Fortunaspits koelbloedig af.

Een beroerde seizoenstart voor de Amsterdammers, waar de geschorste Edson Álvarez en Calvin Bassey ontbraken. Schuurs speelde daarom in het centrum van de verdediging en Daley Blind schoof door naar het middenveld.

Daley Blind in duel met Arianit Ferati

Ajax domineerde na de tegengoal met 75 procent balbezit in de eerste helft, maar tot echt grote kansen leidde dat niet. Fortuna bleef moeiteloos overeind en loerde op een snelle uitbraak.

Typerend voor het inspiratieloze spel van Ajax in de eerste helft was een kansloze poging van Antony, die de bal vlak voor rust vanaf randje zestien hoog de tribunes inschoot. De Braziliaan stond samen met Dusan Tadic en recordaankoop Steven Bergwijn in de aanval, maar dat zag er op papier beter uit dan op het veld.

Gouden wissels

Schreuder greep in en bracht na rust Klaassen en Brobbey binnen de lijnen voor Steven Berghuis en de ongelukkige Schuurs. Klaassen had nog geen drie minuten nodig om zijn stempel te drukken.

De middenvelder leek een indraaiende voorzet van Kenneth Taylor met zijn nop te verlengen, maar het doelpunt werd uiteindelijk toegekend aan Taylor. Ten onrechte volgens Klaassen.

Bekijk hieronder de reacties van Davy Klaassen, Alfred Schreuder en Brian Brobbey.

Niet veel later was de andere invaller ook direct betrokken bij een doelpunt. Brobbey bediende de opgekomen Devyne Rensch en de rechtsback zette de Amsterdammers op voorsprong. Het doelpunt werd in eerste instantie afgekeurd vanwege buitenspel van Brobbey, maar de VAR greep in en Rensch kon alsnog juichen.

Even later was het opnieuw Brobbey die een hoofdrol vertolkte. Dit keer was hij de afmaker. Na een vloeiende aanval van Ajax kon de aanvaller de bal bij de tweede paal binnentikken.

Ajax leek ondanks de vroege tegengoal moeiteloos op weg naar de eerste zege van het seizoen, maar had buiten Burak Yilmaz gerekend.

Burak Yilmaz juicht

De Turkse sensatie kwam na ruim een uur onder luid gejuich binnen de lijnen en bediende het publiek in stijl. Vijf minuten voor tijd schoot hij de bal fraai uit een vrije trap langs Pasveer. Maar meer dan een aansluitingstreffer leverde zijn entree in de eredivisie niet op.