Ajax loopt via Europa nog verder weg bij PSV: jaarlijks 41 miljoen verschil

Reacties

Ajax ligt in financieel opzicht ver voor op PSV. Met name qua Europese opbrengsten steken de Amsterdammers er huizenhoog bovenuit. Dankzij de nieuwe landstitel kan het mogelijk een nog grotere slag gaan slaan.

Ajax loopt via Europa nog verder weg bij PSV: jaarlijks 41 miljoen verschil

De Europese betalingen zijn in verhouding tot de Eredivisie-economie dermate hoog dat de UEFA een grote invloed heeft op de nationale krachtsverhoudingen. Ajax pakte sinds 2018 gemiddeld 41 miljoen per seizoen méér aan UEFA-premies dan de belangrijkste concurrent.

In de afgelopen vier seizoenen heeft PSV ongeveer hetzelfde aan UEFA-geld binnengehaald als in de vier jaar ervoor. Ajax heeft de Europese revenuen echter verzevenvoudigd. Tussen 2018 en 2022 kwam er liefst 232 miljoen binnen. De kaartverkoop is nog niet eens meegerekend, het gaat alleen om de betalingen die rechtstreeks uit Nyon zijn gekomen: startgelden, prestatiepremies, coëfficiëntenbonussen en market pool-gelden. PSV zette daar slechts 67 miljoen tegenover.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Lees op VI PRO hoe Ajax de rest van Nederland financieel verpulvert dankzij het Europese succes:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.