NOS Voetbal

Italië overtuigend naar tweede ronde na overwinning op Zwitserland (3-0)

Bekijk de samenvatting van Italië - Zwitserland

Italië heeft ook de tweede EK-wedstrijd met overmacht weten te winnen. In het Stadio Olimpico in Rome waren de Italianen met 3-0 te sterk voor Zwitserland. De ploeg heeft zich, na de eerdere zege op Turkije, verzekerd van een plek in de volgende ronde.

In de openingsminuten was het verrassend genoeg niet favoriet Italië, maar Zwitserland dat het initiatief nam. Dat was echter van korte duur. De Italianen draaiden het spelbeeld gauw om en bleven in de eerste helft superieur.

Dubbel pech voor Chiellini

Na bijna twintig minuten leek Giorgio Chiellini de Italianen op voorsprong te zetten, tot grote vreugde van het aanwezige publiek. De 36-jarige aanvoerder prikte de bal binnen na een hoekschop, maar na ingrijpen van de VAR werd het doelpunt afgekeurd vanwege hands.

De teleurstelling voor Chiellini werd nog groter toen hij vlak daarna met een blessure van het veld moest worden gehaald.

Chiellini scoort maar wordt teruggefloten vanwege hands

De Azzurri hoefden niet lang te treuren om de afgekeurde goal. Halverwege de eerste helft kwam de bal na een prachtige aanval voor de voeten van Manuel Locatelli en de middenvelder van Sassuolo rondde van dichtbij af.

Veel druk, geen doelpunten

Tot aan de rust bleef Italië druk zetten en aanvallen, maar de voorsprong uitbreiden lukte niet. Lorenzo Insigne, die bij bijna elke aanval aan de basis stond, schoot de bal op het dak van het doel en Leonardo Spinazzola zag zijn schot voorlangs gaan.

Aan de andere kant probeerde oud-PSV'er Ricardo Rodriguez het met een schot, maar dat werd geblokt.

Manuel Locatelli viert zijn treffer tegen Zwitserland.

Ook aan het begin van de tweede helft had Zwitserland weinig in te brengen. Als de ploeg al wat probeerde, werd dat vrijwel direct onschadelijk gemaakt door de Italianen, die de voorsprong ondertussen verdubbelden. Het doelpunt kwam opnieuw op naam van Locatelli, die vanaf de rand van het strafschopgebied hard binnenschoot.

Met nog zo'n halfuur te spelen ging Italië het wat rustiger aan doen, waardoor de Zwitsers een aardige kans konden creëren. Steven Zuber mocht twee keer van dichtbij aanleggen, maar de invaller wist niet te scoren.

De Zwitsers bleven vervolgens aanvallen, maar de grootste kansen waren voor Italië. Ciro Immobile schoot twee keer hard naast maar bij zijn derde poging wist hij wel doel te treffen. De aanvaller schoot van ruim buiten het strafschopgebied via de vingertoppen van Yann Sommer en de binnenkant van de paal binnen.

Zegereeks Italië

Italië is na de overwinning op Zwitserland al 29 wedstrijden op rij ongeslagen, waarvan de laatste negen gewonnen werden. Met deze laatste overwinning zal ook Turkije blij zijn. Bij een stunt van Zwitserland was het EK, na het verlies eerder op de avond tegen Wales, klaar geweest voor de Turken.