Transparent
Inloggen
Sluiten

Roger Schmidt: 'We moeten nadenken over de speelwijze'

17 mei 2021 14:30 - VI.nl
Foto: Pro Shots

Roger Schmidt: "We moeten nadenken over de speelwijze"; image source: Pro Shots

Na de wedstrijd tegen FC Utrecht gaf Roger Schmidt op de persconferentie aan niet uit te sluiten dat hij afstapt van het 4-2-2-2 systeem. "We moeten nadenken over de speelwijze. Tegen Utrecht hebben we 4-2-3-1 gespeeld, dat is een optie voor ons", aldus Schmidt, geciteerd door Voetbal International. "Al die ervaringen ga ik de komende vijf weken overdenken en analyseren. Natuurlijk hangt het ook af van welke spelers we krijgen, we hebben een aantal verse sleutelspelers nodig."

Vooral aanvallend moet het verbeterd worden in zijn ogen. "We hebben middenvelders nodig die de eindpass kunnen geven en zelf ook scoren. In mijn ogen hebben we niet genoeg doelpunten gemaakt dit seizoen, we hadden er 25 à 30 meer moeten maken. Zeker in de topwedstrijden", zo gaf hij aan. "In al die duels waren wij de ploeg met de meeste kansen, zeker tegen AZ en Feyenoord, maar zij waren effectiever. Dat was volgens mij het grootste verschil met Ajax dit seizoen: zij hebben hun topwedstrijden gewonnen, wij hebben drie keer verloren en eenmaal gelijkgespeeld. Dat scheelt tien punten."

Meer op VI.nl




Tags

schmidt roger utrecht afstapt effectiever eindpass feyenoord overdenken

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Gebrek aan scorend vermogen en creativiteit is al jaren een probleem. 35 tegengoals afgelopen seizoen is echter ook veels te veel. Beiden zullen fors moeten verbeteren om mee te doen om de prijzen.
+3/-1

 
2 jaar geleden
Ik zie echt niet hoe we volgend seizoen opeens wel zouden kunnen meedoen om de prijzen. We lopen nog steeds mijlenver achter op Ajax, zelfs na dit tussenjaar, wat ze bij PSV geen tussenjaar durfden te noemen.
Leuk dat we wat geld hebben om wat aankopen te doen, maar dat hebben ze in Amsterdam ook, daarbij zijn zij ook al verzekerd van CL, wat het aantrekken van (goede) spelers veel makkelijker maakt.
Ook voetballend liggen ze nog steeds mijlenver voor en Ten Hag is dan misschien een mafkees, maar lijkt zijn zaakjes beter en sneller op orde te hebben dan Schmidt.
Het lijkt komend seizoen ook wederom een 'tussenjaar' te worden door alle spelers die lijken te gaan vertrekken. HEt lijkt mij onmogelijk om met 12/13 (Volgens Rik Elfrink) vertrekkende spelers, waaronder een aantal belangrijke basisspelers van afgelopen seizoen, gelijk een team te maken dat gaat strijden met Ajax om de titel.

Ik zie het echt niet, hoe erg ik m'n best ook doe, zelfs niet met een scorende middenvelder.
+5/-1

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
PSV heeft zwaardere tijden gekend. Ze hebben een periode van 6 jaar gehad zonder titel en daar zijn ze ook bovenop gekomen. En Ajax is altijd de rijkste ploeg van Nederland geweest. Maar PSV heeft deze eeuw nog steeds meer kampioenschappen gehaald dan Ajax. Lekker belangrijk Ajax. Uiteindelijk komt het allemaal weer goed en zal PSV er sterker uitkomen. Zelfs sneller als dat veel supporters denken. Met een paar goede aankopen kan je volgend seizoen zomaar kampioen worden.
+7/-0

 
2 jaar geleden
Ik vrees ook niet dat PSV niet weer uit dit dal klimt, maar ik zie het volgend seizoen, ook met een paar goede aankopen, nog niet lukken om prijzen te winnen. Het probleem zit hem niet alleen in een paar goede aankopen en een beetje geluk.
+1/-1

 
2 jaar geleden
" en Ten Hag is dan misschien een mafkees, maar lijkt zijn zaakjes beter en sneller op orde te hebben dan Schmidt. "

Hij lijkt ook sterk op professor Zonnebloem uit Kuifje...
+1/-0

2 jaar geleden
Tja. Als je een seizoen lang vast blijft houden aan Sangare én Rosario. Niet heel gek dat er dan vanaf het middenveld amper goals komen.
+3/-1

2 jaar geleden
Snelle conclusie na een seizoen flutwedstrijden. Is dat de conclusie van zijn laptop?
+2/-3

2 jaar geleden
"We hebben middenvelders nodig die de eindpass kunnen geven en zelf ook scoren".

Joh....

Dit is al 2 seizoenen lang (Rosario/Hendrix, Rosario/Sangaré) voor heel NL zo klaar als een klontje!

Lang hoopte ik dat Schmidt met zijn rare opstelling en onnavolgbare wisselbeleid dingen ziet die ik als leek niet zie. Echter als hij na bijna een héél seizoen lang vasthouden aan-/verdedigen van Rosario/Sangaré tot dezelfde conclusie komt begin ik zijn expertise toch flink te betwijfelen.

Hoeveel tijd zou hij nog nodig hebben om in te zien dat Boscagli centraal achterin veel te kwetsbaar is?
+8/-1

 
2 jaar geleden
... en Zahavi voorin niet de juiste optie is. PSV gaat Malen enorm missen. Was dit seizoen minder effectief voor de goal dan in voorgaande jaren maar is net zijn snelheid en technisch vermogen constant dreigend.
+1/-2

 
2 jaar geleden
De aanval is niet het probleem. Met Gakpo, Madueke en Vertessen hebben we genoeg kwaliteit voorin. Het zit hem in het middenveld. Die drie aanvallers moeten in stelling gebracht worden en je moet een middenvelder hebben die dat kan doen, plus kan scoren. Van Ginkel zou dat kunnen zijn, maar ik vind het te riskant om op hem te gokken.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Madueke en Vertessen zijn zo groen als gras. Invallen is veel eenvoudiger dan er moeten staan als je een basisplek krijgt. Zie hoe Gakpo, Malen en eerder Bergwijn in hun rol groeiden door eerst als invallers ingebracht te worden. We missen na een exit van Malen scorend vermogen. Zo'n Zahavi is tevens een heel ander type spits.
+2/-1

 
2 jaar geleden
Vertessen zie ik het niet maken bij ons hoor. Leuke speler voor Groningen of Heerenveen, maar komt echt te kort
+1/-0

 
2 jaar geleden
Denk je dat Luc Nilis verstand heeft van voetbal(kwaliteiten) ?
Zo ja, hij voorziet grote toekomst voor Yorbe...
+1/-0

 
2 jaar geleden
Indien Malen weggaat, eerst nog maar zien, dan is een ander type spits meer bruikbaar, en type als Luuk de Jong, dus groot en sterk, die als aanspeelpunt (kapstok of stormram) gebruikt kan worden als het combineerbaar niet lukt.
Indien deze spits ook nog technisch vaardig is zoals Pavlidis of Giokoumakis dan sla je 2 vliegen in 1 klap.
Luuk zou top zijn, maar ik vermoed dat hij nog niet terug wil...
+1/-0

2 jaar geleden
Alles moet anders en beter en bouw aan een vast elftal ,spelers en supporters worden er gek van...
+1/-1

2 jaar geleden
Drie keer verloren en een keer gelijk is 11 punten en niet 10..
+4/-0

 
2 jaar geleden
Sterker nog, je hebt zelf niet alleen meer punten maar je directe concurrent ook minder punten.
+2/-0

2 jaar geleden
Voortschrijdend inzicht? Lelijk begrip maar dekt hier wél de lading. Een mens is nooit te oud om te leren. Hèhè endelijk. Werd tijd!
+2/-0

2 jaar geleden
"Het verschil met Ajax."

Wees reëel.
Als de competitie een week langer geduurd had, was AZ tweede geworden.
+1/-1

2 jaar geleden
Goed dat ze gaan nadenken over het spel-syteem, Ik heb al een half jaar het idee dat het aangepast moet worden.
+3/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Heel goed om aan het einde van een seizoen te evalueren waar verbeteringen en versterkingen moeten komen. Je kunt wat schuiven met de poppetjes, ook n beetje afhankelijk van je spelersmateriaal, maar de rode draad in het spel, nl de gegenpressing zal daar in niet veranderen. Daar is dit jaar veel progressie mee geboekt en is onmisbaar wil je in de toekomst goede resultaten gaan boeken. Het lijkt nu wel duidelijk dat twee controleurs op het middenveld definitief verleden tijd is, daar zal er maar één van overblijven.
+2/-0

El Frikandel (geschorst)
2 jaar geleden
Nét op tijd ziet het licht. O wacht het seizoen is voorbij...
+2/-0

 
2 jaar geleden
ha ha ha ha, maar beter laat dan nooit !
+1/-0

2 jaar geleden
Herr Schmidt heeft een heel seizoen nodig om te zien wat de meeste supporters al heel lang zagen: 4-2-2-2 past niet bij PSV! Volgend seizoen gewoon 4-3-3 aub met échte buitenspelers en niet alleen backs die een voorzet geven....
+1/-0

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Ik denk niet dat Schmidt zoiets wel of niet 'ziet'. Ga er maar vanuit als iemand het ziet het de trainer is die elke dag daar intensief mee bezig is, niet jij of ik. Aanpassing 4-2-2-2 naar bv. 4-2-3-1 heeft denk ik meer te maken met de beschikbare spelers die hij heeft of zal hebben op het betreffende moment. Nu van Ginkel boven Jan is en wellicht Pröpper komt èn waarschijnlijk een nieuwe CV, kàn Schmidt ook nuances aan gaan brengen in zijn spelsysteem. Er is dan bv plots meer ervaring en creativiteit op het middenveld(zeker omdat Götze niet bracht wat gehoopt werd). Sterker nog, Pröpper en van Ginkel lijken met hun groot loopvermogen en prima passing en techniek zelfs de ideale(!) aanvallende middenvelders in de 4-2-2-2 of zo je wil 4-2-3-1. De rode draad gegenpressing blijft gewoon overeind, voorin wil Schmidt lijkt het iets veranderen.
+3/-0

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Ik ben best voor gegenpressing maar ik denk wel dat je dat in fases moet doen en niet 90 min lang.
Wat is mis in het huidige spel is het je even terug trekken, en de tegenstander lokken om weer meer ruimte voor de aanvallers te maken.
En ze moeten de verdediging beter op orde hebben, want met een simpele bal over de verdedigende middenvelders was het vaak meteen zeer gevaarlijk. Zeker als alle backs al ver voorin staan.

Ik hoop dat er een goede middenweg tussen het oude spelsysteen en het huidige systeem komt. We hebben jaren gehad dat PSV-thuis tegen kleine clubs maar met moeite de middenlijn over durfde te gaan, en we de laatste 10 minuten moesten billenknijpen tegen clubs uit het rechter rijtje. In dat opzicht is de aanpak om meer aan te vallen zeker een verfrissing geweest.
Maar als je bij elke bal-verovering de bal weer snel verliest omdat de controleurs ze snel weer inleveren, dan wordt het spel een flipperkast. Daar werd ik wat tureluurs van als ik er naar keek.

Van Ginkel + Propper is zeer veel voetbal-intelligentie, goede techniek en het juiste moment kiezen. Wordt zeker een grote stap vooruit.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Gegenpressing is niet iets wat je even stopt en dan weer opstart tijdens een wedstrijd, dat is een continuproces in een wedstrijd, zeg maar de rode draad. Wat je idd. wel kunt doen is verder of minder ver naar voren staan, zie bv Frankrijk in 2018 die bijna geheel op eigen helft speelde maar met giga veel pressing speelde. Probleem dit jaar bij PSV was mi. Rosario en Sangaré te veel de rol van aanvallende ipv van verdedigende middenvelders invulden in het 4-2-2-2. Dit ook oa. door langdurige blessures die bv een Götze en Gakpo hadden is er weinig continuïteit geweest bij de aanvallende middenvelders. Met de 4-2-3-1 ipv 4-2-2-2 wil Schmidt wat jij zegt wellicht wat meer vrije ruimte centraal voorin creëren. We gaan het zien volgend seizoen :).
+1/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Tav die eindconclusie hetvolgende wmb na dit seizoen, om door te stoten richting onze vrienden uit Abcoude:

- Schmidt moet bij zichzelf te rade gaan wat HIJ kan verbeteren:
1. niet zo dogmatisch qua speelwijze, ook niveau en speelstijl (tactisch goed) meenemen van Nederlandse clubs, ofwel 2 controleurs niet nodig in 9 vd 10 wedstrijden eredivisie; toppers en Europees is ander verhaal
NB gelukkig geeft Roger zelf aan daarover na te gaan denken...
2. Niet teveel in excuses denken/ praten

- Dan de spelers:
1. weer jaar ervaring rijker, voor sommigen ook (jeugd)EK erbij, betekent drive houden om door te groeien, zoals Gakpo, Teze en Madueke deden.
2. Ervaren spelers als Zahavi, Götze en (ervan uitgaande dat hij bij PSV tekent) Van Ginkel meer druk opleggen om de leiding te nemen, het voorbeeld te geven, gas te geven.
Opm ik ga ervan uit dat Rosario, Dumfries en Malen vertrekken (zie verder TD)

- De technische leiding (TD):
1. Sambo bij laten tekenen en bij selectie halen, als back up voor Teze (RB ipv Dumfries)
2. Uppengård als Backup voor Max (LB)
3. Killer halen zoals Stam, Faber of Alex voor LCV positie
4. Pröpper binnenhalen voor middenveld (ervaring, creativiteit, doelpunten en NL ex PSV speler)
5. creative talentvolle aanvallende middenvelder erbij voor de breedte
6. Pavlidis of Giakoumakis halen als sterke technisch begaafde spits speler, die ook als kapstok cq aanspeelpunt gebruikt kan worden

Doe je dit dan ben ik er zeker van dat alleen de VAR nog voor problemen kan zorgen voor PSV in de strijd om het landskampioenschap...

NB vooral niet vergeten dat we na de winter de volgende volkomen onnodige punten hebben laten liggen:
PSV - AZ 2 punten weggegeven
Fnoord- PSV min 1 punt
ADO - PSV 2 punten weggegeven
PSV - Ajakkus 2 punten weggegeven/genaaid
PSV - Fnoord 2 punten weggegeven
AZ - PSV 1 punt laten liggen/genaaid
PSV - Hveen 2 punten weggegeven

Dit alles gebaseerd op de verhoudingen en kansen in deze wedstrijden, oftewel dat zijn verbeter punten (meer wedstrijden killen), maar dat is geen hopeloze situatie, bv dat je constant minder bent of geen kansen creëert...
+1/-0



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

albert alcohol bakayoko brenet brobbey ehvdgxt excelsiorvriend gakpo izecson job koen lozano madueke maduro obelix obispo onzin paniek popcorn psvrijnwoude ridicuul rijbewijs roger santos sutalo trestena twente var xavisimons zusje