Kassa rinkelt wederom in Amsterdam: Ajax krijgt veel meer dan PSV

Reacties

Ajax is dit seizoen minstens 45 miljoen euro rijker geworden door de deelname aan de Champions League en de Europa League. Hoewel de kassa daarmee opnieuw rinkelt voor de Amsterdammers, is wel duidelijk dat overwinteren in het miljardenbal een stuk lucratiever is.

Kassa rinkelt wederom in Amsterdam: Ajax krijgt veel meer dan PSV
© Pro Shots
AS Roma
AS Roma
1 - 1
Ajax
Ajax

In het memorabele seizoen 2018/19, toen Ajax tot de halve finale van de Champions League reikte, verdiende het volgens de officiële cijfers van de UEFA namelijk circa 78,5 miljoen euro. Daar kwam nog eens 17,4 miljoen euro bij door kaartverkoop. Door het ontbreken van publiek viel die inkomstenbron dit seizoen weg. En de knock-outfase van de Europa League is bovendien een stuk minder lucratief dan die van de Champions League.

Het bereiken van de halve finale leverde Ajax in het seizoen 2018/19 namelijk 32 miljoen euro extra op. Twee jaar later brengt het overleven van twee knock-outrondes in de Europa League slechts 3,1 miljoen euro aan wedstrijdpremies in het laatje. Het overgrote deel van het prijzengeld speelde de ploeg van Erik ten Hag bij elkaar in de Champions League. Deelname aan de groepsfase alleen al leverde door de startpremie en het clubcoëfficiënt ruim 35 miljoen euro op.

wedstrijdpremies knock-outfase CL en EL

Fase Champions League Europa League
Zestiende finale - 0,5 miljoen
Achtste finale 9,5 miljoen 1,1 miljoen
Kwartfinale 10,5 miljoen 1,5 miljoen
Halve finale 12,0 miljoen 2,4 miljoen
Finale 15,0 miljoen 4,5 miljoen
Eindzege 4,0 miljoen 4,0 miljoen
Super Cup 3,5 miljoen 3,5 miljoen
Totaal 54,5 miljoen 17,5 miljoen

Daar kwam door de overwinningen (5,4 miljoen) op FC Midtjylland en het gelijkspel (0,9) tegen Atalanta Bergamo nog 6,3 miljoen euro bij. Bovendien krijgt Ajax een nog niet bekend bedrag (van een paar miljoen euro) uit de pot met tv-rechten, de zogeheten marketpool. Alles bij elkaar stroomt er zo dus toch weer minstens 45 miljoen euro uit de prijzenpot van de UEFA richting Amsterdam, aanzienlijk meer dan de andere Nederlandse clubs kregen.

PSV
Ter vergelijking: PSV overwinterde ook in de Europa League, waarin Olympiakos Piraeus in de zestiende finale te sterk was, won vier groepsduels en eindigde bovenaan in de poule. Het levert de Eindhovenaren niet meer dan zo'n tien miljoen euro op, simpelweg omdat deelname aan het tweede Europese toernooi een stuk minder lucratief is. Ajax vergrootte de financiële kloof met de naaste concurrent dus opnieuw met zo'n 35 miljoen euro.

europese inkomsten ajax en psv

Ajax Bedrag PSV Bedrag
Startpremie CL 15,25 Startpremie EL 2,92
Clubcoëfficiënt 19,94 Clubcoëfficiënt 2,86
CL-groepsfase 6,3 Wedstrijdpremies 4,06
Knock-outfase EL 3,1 Knock-outfase EL 0,5
Marketpool N.n.b. Marketpool N.n.b.
Totaal 44,59 Totaal 10,34
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.