PSV-fan koopt digitaal Europa Cup I-overwinning

PSV-fan koopt digitaal Europa Cup I-overwinning
3 min

Als eerste sportclub van Nederland heeft PSV een sportmoment verkocht. Supporter Wouter Smeulders (30) was de gelukkige. Online bood hij ruim € 2.200,- op de overwinning van de Europa Cup I in 1988. Daar mag hij zich nu de trotste eigenaar van noemen.

Europa Cup I
Op 25 mei 1988, de dag dat PSV in de finale Benfica versloeg, was Smeulders nog niet eens geboren. Toch had hij er wat voor over, want het gaat volgens hem om een historisch moment. “Dan praat ik niet eens alleen over het winnen van de Europa Cup I. Maar ook dat PSV als eerste Nederlandse sportclub zo’n moment in de verkoop doet. Dat kan iets historisch worden. Veel mensen weten nu nog niet wat een NFT is, maar ik denk dat dat over tien jaar heel anders kan zijn.”

NFT
PSV kondigde op 2 april aan in de NFT’s te stappen. Die afkorting staat voor non-fungible token. Het houdt in dat digitale goederen worden gekoppeld aan een unieke token. Daardoor is bij te houden wie het originele exemplaar heeft en dus eigenaar is. “Ik kende het principe al, maar ik had er nog nooit een gekocht. Toen PSV instapte was ik eigenlijk direct enthousiast.”

Veiling
“Ik heb toen het maximale wat ik bereid was om ervoor te bieden, op mijn Ethereum-wallet gezet”, vervolgt Smeulders. Dat is de digitale munt waarmee er op de veiling wordt gewerkt. “Al vrij snel had iemand anders een bod gedaan, maar ik heb gewacht op het allerlaatste moment.” Letterlijk, want Smeulders deed pas in de laatste seconde een bieding. “Dat was eigenlijk een foutje. Ik wilde wel iets eerder bieden, alleen ik had dat dus nog nooit gedaan. Het bleek iets ingewikkelder dan ik dacht. Met nog één seconde op de klok lukte het gelukkig.” Een bieding op het laatste moment betekent dat de veiling automatisch wordt verlengd. Na nog een uurtje opbieden trok Smeulders aan het langste eind. 

Goed verhaal
Uiteindelijk betaalt hij meer dan tweeduizend euro. “Ik had het niet gedaan als het niet PSV was. Het is de combinatie tussen een technologische ontwikkeling waar ik in geloof en de club waar ik al mijn hele leven fan van ben. Mocht het uiteindelijk niets worden heb ik altijd nog een goed verhaal en ben ik eigenaar van misschien wel het mooiste moment uit de PSV-geschiedenis. Als er morgen iemand naar me toekomt om het voor het dubbele over te nemen zou ik dat niet eens doen. Misschien over een paar jaar als iemand het tienvoudige bied, dan ga ik er wel over nadenken.”

Ouders
In een artikel in het Eindhovens Dagblad vertelde Smeulders eerder deze week dat hij het nog aan zijn ouders moest vertellen, maar die zijn er inmiddels achter gekomen. “Ik stuurde ze het artikel en tot mijn verbazing begrepen ze het heel goed en waren ze gelijk enthousiast. In Amerika is het al super populair en gaat het om veel grotere bedragen. Ik vind ook dat PSV best trots mag zijn dat ze de eerste van Nederland zijn.”