Teammanager Bas Roorda blikt terug op Cypriotische vuurdoop

Teammanager Bas Roorda blikt terug op Cypriotische vuurdoop
3 min
PSV1

Te gast in de uitzending van PSV TV is Bas Roorda. Ooit stond Roorda dertig minuten onder de lat van PSV. Inmiddels heeft hij Mart van den Heuvel opgevolgd als Teammanager. In die rol kreeg hij op Cyprus al te maken met een bijzondere situatie toen een aantal spelers het land niet in mochten.

Dertig minuten gekeept
Transfervrij was Roorda overgekomen van FC Groningen met de wetenschap dat hij niemand minder dan Heurelho Gomes voor zich moest dulden. Uiteindelijk kwam er een moment waarop PSV Roorda nodig had. In 2008 raakte Gomes, in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Fiorentina, geblesseerd. “Voor mij een mooi moment, niet dat hij geblesseerd raakte, maar dat ik toch minuten heb mogen maken voor PSV.” Helaas voor Roorda bleef het bij die dertig minuten. “Ik dacht dat ik wel een aantal wedstrijden zou gaan keepen, maar Gomes was de volgende competitiewedstrijd alweer terug.”

Teammanager
Ruim tien jaar later maakt hij opnieuw de overstap van FC Groningen naar PSV. Deze keer in de hoedanigheid van teammanager. Hij was voorheen ook keeperstrainer, maar denkt nu wel definitief de keuze te hebben gemaakt. “Het heeft veel raakvlakken met elkaar. Ik geniet van het omgaan met zoveel verschillende persoonlijkheden, nationaliteiten en leeftijden. Het is geen makkelijke dynamiek, maar wel heel bijzonder.”

Vuurdoop
De vuurdoop liet niet lang op zich wachten. Voor de Europa League reist PSV met de hele selectie af naar Cyprus, althans dat was de bedoeling, want Eran Zahavi en Jordan Teze mochten op het laatste moment niet meer mee. “Tot dertig minuten voor we zouden vliegen was alles helemaal in orde. Toen kwam er een mail van de Cypriotische autoriteiten: als Teze en Zahavi meegingen moest de hele selectie in quarantaine.”

Privéjet
Beide spelers hadden daarvoor Corona gehad, maar waren inmiddels al meerdere keren negatief getest. “Het was heel lullig, want ze zaten al in het vliegtuig. Op dat moment moet je keuzes maken.” Roorda liet het er niet bij zitten en zorgde er alsnog voor dat Teze uiteindelijk gewoon op het veld stond. “Het ging erom dat ze twee weken Coronavrij moesten zijn. Voor Teze kwam dat moment een dag later. Met een privéjet is hij ingevlogen. We wonnen die wedstrijd in de laatste minuut. Ik heb er toen wel een biertje op gedronken.”