Young Boys: het Ajax van Zwitserland speelt verdacht veel zoals PSV

Reacties

Ajax treft met Young Boys als tegenstander in de Europa League een team dat overduidelijk trekjes heeft van het PSV onder trainer Roger Schmidt. Waar PSV onder de Duitse coach nog zoekende is in de Eredivisie, heeft Young Boys inmiddels net als Ajax een flinke voorsprong opgebouwd op de concurrentie in de vaderlandse competitie.

Young Boys: het Ajax van Zwitserland speelt verdacht veel zoals PSV
© Pro Shots

Trainer Gerardo Seoane staat sinds de zomer van 2018 voor de groep van Young Boys en hij bouwde verder op de fundering die door Adi Hütter is gelegd. Hütter was als speler én trainer nauw betrokken bij de opkomst van het Red Bull-imperium in Oostenrijk, dezelfde school als waar Schmidt stappen heeft gezet.

Het valt dan ook op dat Young Boys zijn successen de afgelopen jaren heeft behaald op de manier waarop PSV dat ook graag zou doen. Met aanvallende backs, het blok op het middenveld en de creatieve spelers achter de twee spitsen. Op dit moment is Young Boys al zestien wedstrijden op rij ongeslagen, de laatste nederlaag werd geleden op 13 december, thuis tegen Servette (1-2). Na acht landstitels op rij van FC Basel doorbrak Young Boys in 2018 de hegemonie, inmiddels heeft de club drie kampioenschappen op rij gevierd en is de vierde eindzege in aantocht.

Young Boys won in Nederland aan bekendheid nadat voormalig Ajax-recordaankoop Miralem Sulejmani daar in 2015 was neergestreken en vorig seizoen speelde Young Boys tegen Feyenoord in de Europa League. In eigen huis won Young Boys toentertijd met 2-0, in De Kuip bleven de Zwitsers steken op een 1-1 gelijkspel.


Voor het duel tussen Feyenoord en Young Boys in 2019 schreven we deze analyse


Na dat seizoen is Young Boys behoorlijk stabiel gebleven. De prestaties in eigen land bleven goed en na 21 duels heeft de club al een voorsprong van liefst achttien punten op nummer twee FC Basel. Ook in de spelersgroep is stabiliteit. Van de elf sterkhouders die het vorig seizoen Feyenoord zo moeilijk maakten, zijn er zeven overgebleven. Met Jean-Pierre Nsame heeft de club nog steeds een zeer krachtige en makkelijk scorende spits, dit seizoen staat de teller voor de Kameroener al op negentien treffers, waarvan zeven in Europa.

Aderlating voor Young Boys is het vertrek van Roger Assalé, die sinds het begin van dit seizoen bij Dijon speelt. De pijlsnelle aanvaller uit Ivoorkust was dé afjager in het elftal van trainer Seoane. Meschack Elia is een speler die deze rol heeft overgenomen. Hij was een van de doelpuntenmakers in het tweeluik met Bayer Leverkusen in de vorige ronde. Ajax is gewaarschuwd: Young Boys schakelde het team van trainer Peter Bosz via twee overwinningen uit. De wedstrijden in de achtste finale worden op 11 en 18 maart gespeeld, Ajax begint waarschijnlijk met een thuiswedstrijd.

Poll (gesloten) Overleeft Ajax de achtste finale tegen Young Boys?
  • 89% Ja (2.562 stemmen)
  • 11% Nee (307 stemmen)
Ajax op Gdansk-koers? 'Young Boys moet te doen zijn'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.