Seizoen 2020/2021 - Eredivisie : PSV - RKC Waalwijk (2 - 0)

Wedstrijd verslag

23 januari 2021 - 20:00 uur

Door: Remco Faasen & Noel Van de Laar

PSV

TV-kijkers die vanwege het ingaan van de avondklok hun wandelingetje door het park hadden ingeruild voor een potje voetbal, zullen niet warm zijn geworden van de wedstrijd PSV – RKC Waalwijk. De Eindhovense ploeg won zakelijk met 2-0 en ondervond dankzij Yvon Mvogo, de paal en Olivier Boscagli geen last van de bezoekers.

Buiten de langer geblesseerden Cody Gakpo en Mario Götze, zat Philipp Max ziek thuis (geen corona, volgens trainer Roger Schmidt) en die zag daar de teruggekeerde Olivier Boscagli en Ryan Thomas in de basis beginnen tegen het RKC Waalwijk van oud-bondscoach (drie interlands) Fred Grim. Donyell Malen en de licht geblesseerde Ibrahim Sangaré zaten op de bank. In een koud en druilerig Eindhoven nam PSV het initiatief zonder echt gevaarlijk te worden. De scherpte ontbrak in de laatste pass om het doelman Kostas Lamprou moeilijk te maken. De ijverigste van het stel Rood-Witten, was Eran Zahavi die in de elfde minuut Lamprou testte en zes minuten later een bal naast kopte uit een hoekschop.

Madueke

Hoewel PSV een overmacht heeft, is RKC Waalwijk duidelijk niet gekomen om tegen te houden. De ploeg combineert er lustig op los en speelt vooruit richting het doel van de weer in de basis gestarte Yvon Mvogo. De eerste echte opwinding is er in de negentiende minuut als Noni Madueke de bal voor een leeg doel lijkt binnen te kunnen tikken, ware het niet dat de steekpass achter de aanvaller beland. In een poging nog iets van de situatie te maken verstrekt Madueke zich en grijpt naar zijn hamstring. De jonge Engelsman probeert het na een blessurebehandeling nog een paar minuten, maar moet zich dan toch laten vervangen door Donyell Malen.

Levensgevaarlijk

Die staat koud in het veld als RKC Waalwijk plots de geest krijgt. Mauro Júnior verliest de bal halverwege de helft van de bezoekers, die echter perfect counteren. Lennerd Daneels is de man die de bal voor het binnenschieten heeft, ware het niet dat Mvogo zich als een panter voor het leer gooit. PSV krijgt de bal echter niet weg en ziet Anas Tahiri uithalen: de paal brengt redding. Direct daarna is RKC Waalwijk weer levensgevaarlijk: Jordan Teze weet op het laatste moment een inzet van Melle Meulensteen van de doellijn te halen. En dan is het nog niet gedaan met de aanvalsdrift van de nummer 15 van de Eredivisie: drie minuten later moet Mvogo met de voet redding brengen als Ahmed Touba gevaarlijk wordt uit een vrije trap.

Zahavi

Hoewel het daarna gedaan is met de kansen van RKC Waalwijk – dat niet in het geel-blauw speelt maar in een donker shirt waar iemand een kwast witte verf op heeft drooggeslagen – spelen de bezoekers wel soepeler dan de thuisploeg, die nauwelijks tot een goede aanval komt. Pas vlak voor rust is er sprake van een eerste aanval over meerdere schijven. Het zou zomaar kunnen dat individuele klasse het vanavond moet gaan doen en dat lukt in blessuretijd. Zahavi draait plots soepel weg van zijn tegenstander, die hem alleen met een overtreding weet af te stoppen. De Israëliër neemt zelf de vrije trap en maakt daarbij gebruik van de zwakte van de doelman van RKC Waalwijk: zijn lengte. De bal verdwijnt prachtig in de kruising: 1-0.

Dumfries

Na de rust gebeurt er lange tijd niets noemenswaardig. Pas in de zevenenvijftigste minuut meldt PSV zich weer bij Lamprou: Denzel Dumfries heeft weer eens een indrukwekkende rush maar schiet loeihard in het zijnet. Aan de andere kant van het veld laat Ayman Azhil zien dat het nog niet gedaan is: na een goede aanval krult hij de bal naast het doel. Denzel Dumfries gaat later een nieuw avontuur aan na een diepe bal van Jordan Teze, maar ziet Ahmed Touba nèt iets eerder bij het speeltuig komen. De speler van RKC Waalwijk vuurt echter onbedoeld af op zijn eigen doel: Lamprou kan ternauwernood redding brengen. Een paar ogenblikken later ziet hij Zahavi over koppen.

Genadeslag

Met Ibrahim Sangaré alsnog in de ploeg voor de wederom tegenvallende Mohamed Ihattaren, verbetert het spel van PSV en is het gedaan met de kansen voor de bezoekers. Het wachten is op de genadeslag en die komt er ruim een kwartier voor tijd: de verder ongelukkig spelende Ryan Thomas vindt Pablo Rosario, die de bal mooi binnenschuift. RKC Waalwijk werpt het hoofd in de schoot, PSV valt nog op met een zijdelingse omhaal van Malen op een voorzet van de ingevallen Marco van Ginkel en een tweede poging van Rosario diep in blessuretijd. Het was wederom niet best wat PSV liet zien, maar er werd wél gewoon gewonnen én: niet tegen gescoord: voor het eerst sinds 29 november hield Mvogo de nul in de Eredivisie. Fris gedoucht en warm aangekleed zag hij daarna hoe PSV Ajax-uit lootte voor de KNVB Beker.

Karakteristieken

Scheidsrechter

• Danny Makkelie

Laatst bijgewerkt : 24 jan 2021 - 10:06

Eredivisie

Extra

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie.