Home > Nieuws > PSV zwijnt in guur Volendam

PSV zwijnt in guur Volendam

Ondanks slecht optreden in bekerwedstrijd door naar kwartfinales

19 jan 2021 - Door: Peter Vos

In de zestiende finales van de KNVB beker heeft PSV met veel moeite de volgende rond bereikt. Na een dramatische eerste helft, wisten de Eindhonaren in de tweede helft het verschil met tegenstander Volendam te maken. Met een 0-2 overwinning aan De Dijk in de zak mag PSV uitkijken welke uitwedstrijd er wacht in de kwartfinales.

De nummer zeven van de eerste divisie speelt fris onder trainer Wim Jonk. De oud-PSV speler laat het elftal van het vissersdorp aanvallend voetbal spelen met veel ruimte voor regionaal talent. Ook in het bekerduel staan er Volendammers in de basis tegen PSV. De omstandigheden zijn voor de Eindhovenaren niet ideaal: er staat een harde wind, het regent en het is guur in het lege stadion met de oranje stoeltjes. Bovendien mag er weer eens op kunstgras gespeeld worden, wat door de vele regen kletsnat is.

Het mag geen excuus zijn, maar het lijkt de garantie voor slecht spel van PSV. Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Christian Bax neemt de thuisploeg het initiatief, zet hoog druk en creeërt kansen voor het doel van keeper Lars Unnerstall. De Duitser mag in de beker weer eens onder de lat staan, terwijl Yvon Mvogo rust krijgt. Ook zekere wisselspelers Timo Baumgartl, Mauro Júnior en Noni Manueke beginnen in de basis.

Al na zes minuten moet Jordan Teze flink aan de bak, via zijn been belandt een inzet van aanvoerder Boy Deul naast de goal. Het is het startsignaal voor een ongekend kansenfestival voor Volendam. Zakaria El Azouzi schiet recht op Unnerstall na een fout van Baumgartl, vervolgens keert de Duitser fraai een gekruld schot van de aanvaller. Samuel Mulatierri verschijnt na een scrimmage alleen voor de keeper, mist met een kopbal en schiet in tweede instantie naast. In de slotminuut van de eerste helft mist middenvelder Alex Plat een opgelegde kans als hij door Mulatierri alleen voor de keeper is gezet. Met een katachtige redding keert de reserve doelman ook zijn inzet. Unnerstall is namens PSV de enige die in de eerste helft een voldoende haalt. De Eindhovenaren krijgen maar één succesvolle aanval bij elkaar gevoetbald: een counter die Mauro vrij voor keeper Joey Roggeveen zet, maar die de Braziliaan niet weet te verzilveren. Het is echt een wonder dat PSV niet tegen een achterstand aankijkt als ze de kleedkamers in wandelen bij het rustsignaal.

De tweede helft lijkt PSV weer het niveau te halen wat een topclub waardig is. De Eindhovenaren trekken meteen het initiatief naar zich toe en stichten gevaar voor het doel van Roggeveen. En met succes: na zes minuten spelen rondt Madueke een aanval over veel schijven fraai af met een gekruld schot in de verre hoek. PSV combineert veel beter; een paar minuten later komt Donyell Malen een teen te kort na een dubbele 1-2 met Mauro. Ook Denzel Dumfries herstelt zich van een belabberde eerste helft; zowel aanvallend als verdedigend staat de aanvoerder veel scherper op het veld. Een van zijn voorzetten in de tweede helft ketst onderkant lat terug in het veld. In het laatste kwart van de wedstrijd slaan beide trainers flink aan het wisselen. Bij PSV wordt het middenveld en de aanval flink ververst met de komst van respectievelijk Erick Gutiérrez, Adrian Fein, Ryan Thomas, Eran Zahavi en Joël Piroe. Zahavi komt van deze rij als enige in de statistieken; hij bedient bij een snelle counter Dumfries, die wordt gevloerd door Derry John Murkin. De aanvoerder schiet de bijbehorende penalty net scherp genoeg in; via de vingertoppen van Roggeveen én de binnenkant van de paal is het raak. In de slotfase krijgt Volendam nog twee kansen met een bal op de paal en een kopbal op het dak van het doel, maar ook dan weten de mannen van Jonk niet de kansen te verzilveren. Volendam had recht op meer, maar PSV gaat door in het bekertoernooi.