De wederopstanding van Serie A-topscorer Lozano bij Napoli

Reacties

Na een mislukt eerste seizoen werd er in Italië al geschreven over 'weggegooid geld', maar Hirving Lozano is druk bezig met eerherstel. De voormalig PSV'er heeft na drie competitiewedstrijden in het nieuwe voetbaljaar nu al net zo vaak gescoord als in het gehele vorige seizoen. De dank van Lozano gaat uit naar Gennaro Gattuso, die het beste uit de vleugelflitser weet te halen.

De wederopstanding van Serie A-topscorer Lozano bij Napoli
© Pro Shots
Benevento
Benevento
1 - 2
Napoli
Napoli

Nee, gemakkelijk heeft Lozano (25) het in zijn eerste jaar niet gehad. 'Natuurlijk waren er moeilijke momenten. Maar ik heb altijd het vertrouwen in mijn kwaliteiten behouden', benadrukte de aanvaller onlangs in gesprek met de Mexicaanse media. Lozano maakte in de zomer van 2019 voor ruim veertig miljoen euro (naar verluidt 42 miljoen euro plus bonussen) de overstap van PSV naar Napoli en was vastberaden om in een Europese topcompetitie een volgende stap in zijn loopbaan te gaan zetten.

De start was veelbelovend, met een prima optreden en een doelpunt in de topper tegen Juventus. Het bleek echter geen voorbode op heel veel meer moois. Lozano werd door Carlo Ancelotti veelvuldig als tweede spits gebruikt, in een 4-4-2-systeem met aanvallende flanken, en kwam in zijn nieuwe rol niet uit de verf. Ancelotti werd vanwege slechte resultaten op straat gezet en zijn opvolger, Gattuso, wist in het begin niet goed wat hij met Lozano aan moest. De aanvaller raakte zijn basisplaats kwijt en mocht regelmatig zelfs niet invallen. Hij verpieterde op de bank.

Een razendsnel vertrek uit Stadio San Paolo leek onvermijdelijk toen een ongemotiveerde Lozano in juni van de training werd gestuurd. 'Elke speler die moe is, er geen zin in heeft of mentaal niet scherp is, kan wat mij betreft in de kleedkamer blijven en de training overslaan. Ik sta het niet toe dat iemand de training verziekt', legde Gattuso zijn beslissing om de topaankoop naar huis te sturen uit. Lozano miste de gewonnen bekerfinale tegen Juventus, maar mocht vervolgens wel invallen tegen Hellas Verona, omdat Gattuso wat spelers rust gaf en behoorlijk rouleerde. Met zijn eerste doelpunt sinds november, een rake kopbal, greep Lozano de onverwachte kans met beide handen aan.

Het doelpunt blijkt het begin van de wederopstanding te zijn geweest. Gattuso speelt in tegenstelling tot zijn voorganger Ancelotti 4-3-3 met Napoli en gaf Lozano na de coronabreak meer kansen om zich te laten zien. De aanvaller hoefde nu niet als valse spits te spelen, maar kreeg speelminuten als links- of rechtsbuiten. Hij scoorde nog in de 1-2 overwinning op Genoa en vond het spelplezier en de vorm langzaam maar zeker terug. Het einde van het voetbaljaar kwam voor hem eigenlijk te vroeg. Lozano kon dan ook niet wachten op de start van een nieuw Serie A-seizoen.

De voorhoede van Napoli werd deze zomer versterkt met onder meer Matteo Politano en de peperdure Victor Osimhen, maar dat heeft geen nadelige gevolgen gehad voor Lozano. Gattuso ziet de voormalig Eredivisie-smaakmaker inmiddels als een belangrijke basisspeler en zijn vertrouwen wordt terugbetaald. Lozano scoorde dan wel niet in de 0-2 zege op Parma, maar was vervolgens wel twee keer trefzeker tegen Genoa (6-0) en vorige week ook twee keer tegen Atalanta Bergamo (4-1). Omdat de kraker tegen Juventus niet gespeeld werd (lees daar hier alles over terug) staat de teller van Lozano na drie competitiewedstrijden op vier goals. Vorig seizoen had hij 26 duels nodig voor hetzelfde aantal.

'Lozano is een herstelde aanvaller', schreef Tuttosport vorige week bij de spelersbeoordelingen. Zo voelt de hoofdrolspeler het zelf ook. 'Ik bedank Gennaro Gattuso. Hij is geweldig voor mij geweest en heeft me op mijn gemak gesteld', zei Lozano na zijn dubbelslag tegen Atalanta in een reactie op zijn uitmuntende seizoenstart. Zondag hoopt hij zijn scoringsdrift een vervolg te gaan geven, op bezoek bij Benevento. Het leven lacht Chucky weer toe.

De vijfde speelronde in de Serie A:


Vr 23 okt. 2020

Za 24 okt. 2020

Zo 25 okt. 2020

Ma 26 okt. 2020

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.