Spelersrapport: PSV geeft het zonder weergaloze Götze helemaal weg

22-10-2020 20:56 Laatste update: 20:58
189

PSV verloor zijn eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League met 1-2 van Granada. De ploeg van coach Roger Schmidt kon het na rust - zonder uitblinker Mario Götze - niet meer bolwerken tegen de nummer zes van La Liga. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de PSV'ers.

Yvon Mvogo – 6: na 39 minuten hield Mvogo PSV nog op de been met een goede reflex, maar na rust had hij minder geluk. Na een kopbal van Molina werkte hij de bal in eigen doel en bij de wonderschone 1-2 stond de Zwitser aan de grond genageld.

Denzel Dumfries – 6,5: Dumfries toonde andermaal zijn waarde. Hij toornde kort voor rust boven zijn tegenstander uit en na zijn kopbal kon Götze de score openen. De aanvoerder bleef na rust zo'n beetje als enige PSV-verdediger wel aardig overeind.

Timo Baumgartl – 5: de vraag waarom PSV ooit tien miljoen euro voor de Duitser betaalde, is na deze avond weer een stukje moeilijker te beantwoorden. Het piepte en kraakte in de defensie na rust en daarbovenop leed Baumgartl een paar keer slordig balverlies.

Olivier Boscagli – 5,5: de Fransman speelde aanvankelijk best een aardige pot. Na rust kwam PSV echter onder druk te staan en daarmee kwam ook de zwakte van Boscagli aan het licht. Zo verkeek hij zich op de snelheid van invaller Suarez, maar kwam hij met de schrik vrij.

Philipp Max – 6: de Duitse linksback speelde een redelijk kleurloos duel ditmaal: een verkeerde ingooi, een afzwaaier en niet begrepen pass vielen op in de eerste helft. Na de pauze schoof hij een linie op, een opmerkelijke keuze van Schmidt, want daar kwam Max nauwelijks in het stuk voor.

Ibrahim Sangaré – 5: qua fysiek een imposante verschijning, maar tegen Granada bleek andermaal dat het voetballend nog beter moet. Sangaré leverde meerdere ballen zomaar in en wist te weinig de voorwaartsen aan het werk te zetten.

Jorrit Hendrix – 6: Hendrix toonde voor rust aan dat hij een nuttige kracht voor PSV kan zijn. Hij was zeer actief en bemoeide zich veelvuldig met het spel. Naarmate het duel vorderde viel hij echter enigszins terug. Hendrix was zijn man kwijt bij de 1-1.

Mario Götze – 8: wat heeft PSV een ongelooflijke slag geslagen. Götze steekt er qua voetbalinzicht en -intelligentie ver bovenuit. Malen en Mauro promoveerden zijn 'traumpasses' nog niet tot doelpunt, dus haalde de Duitse spelmaker zelf de trekker over met een perfect getrapte bal. Zonder hem kwam PSV nauwelijks nog aan voetballen toe en werd het duel uit handen gegeven.

Mohamed Ihattaren – 6: mocht het weer eens laten zien vanaf de aftrap, maar de chemie met zijn ploeggenoten ontbrak nog. Ihattaren werd over het hoofd gezien en sneeuwde onder bij Götze. Had na rust wel één of twee goede acties: een teruggetrokken voorzet op Malen en een balletje op Madueke. Een gebrek aan wedstrijdritme geldt als excuus.

Mauro Júnior – 5: nu Götze meteen een absolute meerwaarde blijkt en Ihattaren op de weg terug is, lijkt Mauro voor een hels karwei te staan om zijn basisplaats te behouden. Hij werkt altijd hard, maar kon absoluut zijn stempel niet drukken. De wissel was logisch met al een gele kaart op zak.

Donyell Malen – 5,5: Götze schonk hem voor rust twee dotten van kansen, waarvan vooral de tweede best raak had mogen zijn. Ook na rust was de Oranje-international dichtbij, maar ontbrak het aan geluk. Er gaat altijd dreiging uit van Malen, maar tegen de Spanjaarden beleefde hij een vrij ongelukkige avond.

Invallers:

Nick Viergever – 6: Viergever kwam na de break verrassend in de ploeg voor smaakmaker Götze. Daarmee gaf PSV de wedstrijd volledig uit handen. Daar kon hij zelf weinig aan doen, al liet hij zich wel een paar keer makkelijk uitspelen. Viergever voelt zich duidelijk prettiger in het centrum.

Noni Madueke – x: kwam na 73 minuten in het veld voor Mauro en speelde te kort voor een beoordeling.