Seizoen 2020/2021 - Europa League : PSV - Granada CF (1 - 2)

Wedstrijd verslag

22 oktober 2020 - 18:55 uur

Door: Peter Vos & Noel Van de Laar

De gouden wissel is een voetbalterm, die je regelmatig terug hoort komen in analyses van voetbalwedstrijden. Bij PSV is er van het tegenovergestelde sprake in de eerste wedstrijd van de groepsfase in de Europa League. De Eindhovenaren zagen de beste man van het veld Mario Götze in de rust gewisseld worden bij een 1-0 voorsprong. PSV verliest na de wissel zowel de grip op de wedstrijd als de uitslag: met 1-2 stappen de rood-witten verbijsterd van het veld.

In het lege Philips Stadion debuteert Granada deze avond op het Europees podium van de Europa League. De ploeg van trainer Diego Martinez mist topscorer Roberto Soldado, die in quarantaine zit net als zijn collega aanvaller Gakpo bij PSV. De Eindhovenaren kunnen ook het wapen Eran Zahavi nog niet opstellen, de Israëlier is nog maar één dag vrij van coronaperikelen. De Spanjaarden starten enthousiast met vanaf minuut 1 druk op de bal, waarbij Carlos Neva meteen gevaarlijk is. PSV lijkt nog niet wakker, maar fans buiten het stadion zorgen met knalvuurwerk dat de wekker alsnog gaat. Het lijkt te werken: Donyell Malen vuurt na een verdedigende fout van Granada op de goal van Rui Silva. De wedstrijd blijft echter in balans. Na een half uur krijgt Malen de tweede mogelijkheid, maar een piekfijne voorzet van Götze weet de spits niet te verzilveren. Vlak voor rust mag PSV blij zijn dat een doelpunt van Yangel Herrera wegens buitenspel wordt afgekeurd. Het antwoord van PSV levert wél een terecht doelpunt op. Jorge Molina krijgt geel wegens spelbederf en uit de vrije trap, die daarop volgt legt Olivier Boscagli de bal fraai op het hoofd bij Denzel Dumfries. De aanvoerder kopt de bal door in de zestien, waar de instormende Götze de bal met een harde knal achter Rui Silva schiet.

De voorsprong is enigszins geflatteerd, maar op een ideaal moment op het scorebord gezet zo vlak voor rust. In de pauze wisselt Roger Schmidt Götze voor Nick Viergever. De komst van de verdediger is opvallend, daar in de eerste helft PSV al met moeite de bal op het middenveld kon vasthouden. Met vijf verdedigers holt PSV in de tweede helft letterlijk en figuurlijk achteruit. Granada is meteen meer in balbezit en veelvuldig op de Eindhovense helft te vinden. Na tien minuten valt de verwachte gelijkmaker: een vrije trap wordt door Luis Milla panklaar afgeleverd bij de sterk spelende spelmaker Antonio Puertas. Zijn voorzet wordt door veteraan spits Molina via keeper Yvon Mvogo binnengewerkt. PSV weet geen antwoord te geven en krijgt de bal ook niet in een hoger tempo om Granada ook maar een beetje van stuk te brengen. Sterker nog; rechtsback Dimitri Foulquier krijgt alle ruimte om op te stomen en in één aanval twee keer op doel te schieten. Tien minuten na de gelijkmaker kijkt PSV tegen een achterstand aan. Mohammed Ihattaren verliest eenvoudig de bal bij een aanval aan Darwin Machis, die vervolgens ongehinderd zijn actie mag maken, waarbij Timo Baumgartl en Jorrit Hendrix de anderhalve meter afstand regel ook op het veld respecteren. Machis kan zo met een fraaie krul in de verre hoek scoren. Vijf minuten later kan PSV wat terugdoen als Ihattaren een strakke voorzet voor het doel brengt, maar de mager spelende Mauro Junior levert een schot recht op de keeper af, die vervolgens er alsnog bijna een doelpunt van maakt door de bal half te keren. Via de paal kan Silva deze bal alsnog veilig pakken. In de slotfase weet PSV geen serieus slotoffensief neer te zetten. De inzetten van Ihattaren en Hendrix brengen geen gevaar voor Granada. De Spanjaarden pakken zo de volle winst in het openingsduel. Voor de Eindhovenaren is het alles op alles zetten om tegen de Grieken en de Cyprioten in deze groep meer overtuigend te spelen en beide Zuid-Europese clubs onder zich te houden.

Extra

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Felix Zwayer.