Home > Nieuws > NAC kegelt inspiratieloos PSV uit de beker

NAC kegelt inspiratieloos PSV uit de beker

Vrije val Eindhovenaren zet ook na winterstop door

23 jan 2020 - Door: Peter Vos

Het avondje NAC in Breda is PSV zoals zo vaak fataal geworden. De eerste divisionist had geen best spel, maar wel een enorme drive om de kwartfinales te halen. PSV had als zoekend team daar weinig tegenover te stellen. De 2-0 einduitslag was niet onverdiend en geeft ook de onmacht weer bij de Eindhovenaren.

Ernest Faber blijkt als interim trainer ook weinig vertrouwen te hebben in de achtste finale van de KNVB beker. Zijn opstelling telt slechts drie aanvallend denkende spelers; Bruma, Bergwijn en Ihattaren. Op het middenveld staan maar liefst drie controlerende spelers: Rosario, Hendrix en Thomas. In de openingsfase lijkt deze tactiek nog redelijk uit te pakken; PSV heeft veelal balbezit en heerst op het middenveld. Het eerste schot van de wedstrijd is ook van de Eindhovenaren; Ihattaren test keeper Olij. Het antwoord van NAC is gevaarlijker: Verschueren ziet zijn knal bovenop de lat uiteen spatten.

Daarna raakt de wedstrijd in balans waarin er voor rust aan beide kanten geen uitgespeelde kans ontstaat. Was PSV voor rust al bleek, na de thee op deze kille donderdagavond zakken de spelers door het spreekwoordelijke ijs. NAC komt na tien minuten op voorsprong na een goed uitgespeelde aanval, waarbij El Allouchi het overzicht houdt en Boussaid twee keer vrij kan schieten op het doel van Unnerstall. De Duitser kan nog net redding brengen bij de eerste inzet van de Belgische Marokkaan, maar op de rebound heeft hij geen antwoord. PSV kan maar geen vuist maken en vijf minuten later gooit centrale verdediger de handdoek in de ring door opzichtig Boussaid omlaag te trekken en zo zijn vrije doortocht te dwarsbomen. Rood is de beloning van scheidsrechter Gözübüyük.

Met tien man probeert PSV nog het doel te vinden, maar het spel is te omzichtig en te traag om de fel spelende defensie van NAC pijn te doen. De geelzwarten gaan juist vrijer spelen en weten de voorsprong in de 73e minuut naar 2-0 uit te bouwen. Schwaab gaat in de opbouw in de fout, waarna iedereen verkeerd staat bij een uitbraak van NAC. De aanval lijkt te smoren, maar door het statisch verdedigen van PSV kan Ilic alsnog uithalen, waarbij hij gelukkig via het been van Viergever scoort. Faber probeert nog iets te forceren met de inbreng van de aanvallende spelers Lammers, Doan en Gakpo, maar ook zij missen overtuiging. Het machteloze PSV weet in het slot van de wedstrijd niets noemenswaardigs te creëren.

Faber is na de wedstrijd zichtbaar ontdaan. “Het is een PSV onwaardige avond geworden. Als er tegenstand is, dan wordt er meer gevraagd dan alleen leuk voetballen. Je moet juist dan iets extra’s kunnen brengen als topvoetballer. Na de tegengoals laten we het gewoon een beetje lopen; het is schandalig wat mij betreft!” Faber verwacht snel verbetering van de wedstrijdhouding bij een aantal spelers. “Ik laat mijn academie in de steek om hier te helpen en de ploeg weer op de rit te krijgen. Op de Herdgang wachten 270 talenten op mij, dat is niet niks. Ik ga er vooralsnog vanuit dat iedereen écht er weer bovenop wil komen.”