Unnerstall bleef 'gewoon kalm'

Unnerstall bleef 'gewoon kalm'
4 min

Lars Unnerstall keerde afgelopen zondag terug op het veld waar hij een transfer naar PSV verdiende. Hij werd toegezongen, hield PSV een aantal keer in de wedstrijd, maar vertrok met een punt. Twee te weinig vond hij. In de studio-uitzending van PSV TV blikte de doelman terug op een aantal roerige weken. ‘Ik moest gewoon kalm blijven.’

November
Terug naar zondag 10 november. Lars Unnerstall debuteert voor PSV. De Duitse goalie krijgt voor het eerst de voorkeur boven Jeroen Zoet. Er gebeurt die middag veel in Tilburg, waar PSV tegen Willem II speelt en na afloop met legen handen staat. Ruim een maand en meer teleurstellende resultaten verder is Mark van Bommel niet langer hoofdcoach. Onder interim-trainer Ernest Faber keept Unnerstall ook de laatste twee duels van PSV, maar tijdens het trainingskamp in Qatar bepaalt Faber pas wie er eerste doelman wordt. De strijd ligt daarmee open.

Rust  
Wat het met Unnerstall deed? Niet zo veel, zegt hij. Hij is rustig gebleven. “Er werd zoveel over ons gesproken, ik denk dat het nodig is om juist dan kalm te blijven”, vertelt Unnerstall relaxt. “Daarom heb ik ook niet zo veel meegekregen van wat er werd gezegd door de buitenwacht. De trainer zei dat iedereen de kans kreeg. Als eerste keeper had ik misschien een kleine voorsprong, maar ik moest het constant laten zien. Dat moet ik ook nu nog iedere week. In de wedstrijd en op trainingen.”

Venlo
In Venlo staat Unnerstall ‘als vertrouwd’ onder de lat. De keuze is definitief op hem gevallen. “Wanneer de trainer dat deed, weet ik niet. Dat maakt ook niet zoveel uit voor mi”, zegt Unnerstall. Hij is belangrijk met reddingen. Na een kwartier met zijn been en verderop in de wedstrijd als hij een krachtige kopbal onder de lat vandaan ranselt. Aan de tegentreffer, de penalty van Opoku, kan hij niets doen. Unnerstall kiest de hoek van Opoku die zelf lang wacht en door het midden vuurt. De voet van de Duitser raakt de bal nog, maar het schot is te hard om te keren. “Ik wil natuurlijk graag de nul houden, maar een penalty is fifty-fifty.”

Ontvangst
Hoe hartelijk de terugkeer bij zijn oude club ook is, na afloop baalt Unnerstall. Enkele dagen later nog steeds. “Voor mij persoonlijk was het mooi om terug te keren, maar 1-1 is niet iets waar we blij mee zijn. De wedstrijd was niet slecht. We krijgen veel kansen, alleen moeten we die afmaken. Na een half uur kunnen we denk ik al met 4-0 voor staan. Daar moeten we op dit moment aan werken, denk ik.”

Wedstrijd 
Met we bedoelt Unnerstall natuurlijk het team. “Veel invloed heb ik daarop als keeper niet. Je ziet dat het spel goed is. Tot de zestien meter gaat eigenlijk zelfs alles goed. Vanaf dat moment missen we misschien nog een beetje de overtuiging, het lef om het echt af te maken.”

PSV op bezoek
Als geen ander weet hij wat het met tegenstanders doet als PSV op bezoek komt. “Dat is natuurlijk een heel grote wedstrijd”, blikt hij terug op zijn eigen ervaringen. “Dat merk je ook in het stadion. Als speler zijn het de leukste wedstrijden om te spelen. Het enige dat je wil is volle bak geven. Als tegenstander van PSV kun je wat meer naar achteren hangen. Ruimtes worden dan echt heel klein en dat is lastig om doorheen te spelen.” In Venlo lukte het PSV aardig, zeker het eerste half uur. “Als je snel scoort wordt het echt een heel andere wedstrijd. Dat gaan we laten zien.”