Boadu vormt een plaag voor Ajax, Feyenoord én PSV bij topperkoning AZ

Reacties

Er was eens een tijd, nog niet zo heel lang geleden, dat AZ kampte met een toppertrauma: de Alkmaarders slaagden er maar niet in om van Ajax, PSV en Feyenoord te winnen. Eind 2019 is alles anders. AZ was in het bijna afgelopen kalenderjaar namelijk de absolute topperkoning van Nederland.

Boadu vormt een plaag voor Ajax, Feyenoord én PSV bij topperkoning AZ
© Pro Shots

Hij werd er in zijn tijd als trainer van AZ gek van. John van den Brom (nu FC Utrecht) moest na iedere confrontatie met een team uit de traditionele topdrie uitleggen waarom het zijn ploeg wéér niet was gelukt om te winnen. Tussen januari 2016 en maart 2019 hield zijn ploeg aan geen enkel topduel drie punten over, ook de bekerfinale tegen Feyenoord ging verloren. Door negen maanden geleden met 1-0 te winnen van Ajax, dankzij een goal van Guus Til, doorbrak AZ een patroon. En, zo blijkt nu: de Alkmaarders waren daarmee los.

'Het was voor mij persoonlijk een heel grote frustratie', sprak Van den Brom na die wedstrijd over het trauma, tegenover FOX Sports. 'Elke keer als er een wedstrijd tegen Ajax, PSV of Feyenoord aan kwam, werd het weer opgerakeld. Daar werd ik echt dood- en doodziek van. We hebben het er uitgebreid over gehad en de enige manier om die reeks te doorbreken is door te winnen. Dat hebben we gedaan. Dikverdiend ook nog.'

Die overwinning was het begin van een sensationeel 2019, voor wat betreft de topduels. Als we naar de ranglijst op basis van onderlinge duels tussen Ajax, PSV, Feyenoord en AZ kijken, staan de Alkmaarders ruim bovenaan. Van de zes topwedstrijden werden er vijf gewonnen, alleen in De Kuip (2-1, op 20 april) ging het mis. Met vijftien punten uit zes duels is AZ dus de onbetwiste topperkoning.

In de laatste drie topwedstrijden was er overigens telkens een hoofdrol weggelegd voor Myron Boadu. Tijdens de 0-3 overwinning bij Feyenoord (eind september) was hij goed voor de 0-1, in de 0-4 bij PSV (een maand daarna) maakte hij zelfs de eerste twee treffers. Zondag won AZ vervolgens met 1-0 van Ajax, in die wedstrijd werd Boadu in de slotminuut de matchwinner.

Op de topperranglijst staat Feyenoord overigens tweede, met tien punten uit zes wedstrijden. Ajax (dat in de vorige jaargang een droomseizoen kende en dit seizoen lang ongenaakbaar leek) hield aan datzelfde aantal duels slechts zeven punten over. Tot slot PSV, dat afgetekend vierde en laatste staat. Door thuis gelijk te spelen tegen Feyenoord en Ajax (maar te verliezen in Amsterdam, Rotterdam en tweemaal van AZ) staat de topperteller voor de Eindhovenaren op slechts twee puntjes.

AZ vormt serieus gevaar voor Ajax: 'Dit is leuker voor de competitie'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.