Speler van de Week: Steven Berghuis, van PSV-doelwit tot PSV-beul

Reacties

Feyenoord dankte de zege op PSV (3-1) aan de productiviteit van Steven Berghuis. De aanvaller kreeg een 8 en is VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: Steven Berghuis, van PSV-doelwit tot PSV-beul
© Pro Shots

'PSV had belangstelling. Maar tegelijkertijd eigenlijk ook weer niet. Mijn zaakwaarnemers hebben wel met de club gesproken, over hoe of wat. Maar Feyenoord was vanaf het begin duidelijk dat ze me niet aan PSV wilden verkopen. Zodoende is het uiteindelijk nooit tot een keuze gekomen. Ik was niet te koop, dan is het toch vrij simpel.'

Berghuis kijkt begin augustus terug op de zomer, waarin zijn ongewisse toekomst onderwerp van gesprek is geweest. Uiteindelijk begint hij met een vers, verbeterd contract aan het seizoen. Hij ziet bij Feyenoord voldoende uitdaging, ook al is er het besef dat de sportieve perspectieven in Eindhoven groter zijn dan in Rotterdam.

Het spel van Berghuis in de eerste maanden van het seizoen zet vraagtekens over waarom Feyenoord de grenzen van het salarishuis heeft opgezocht om hem te behouden. Zijn cijfers zijn niet eens zo slecht, maar hij laat zich te vaak op een verkeerde manier gelden.

De frustratie over het teleurstellend presterende Feyenoord lijkt de overhand te krijgen. De schandalige overtreding op AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners en de elleboogstoot aan het adres van RKC-doelman Etiënne Vaessen leiden zelfs tot kritische opmerkingen van Oranje-bondscoach Ronald Koeman.

'Ja, ik heb hem aangesproken. En gezegd dat het niet slim is. Dit is niet de eerste keer. Je kunt het uitvergroten, maar het tikkie is niet verstandig. Nee, dit was geen reden voor een streep door zijn naam. Anders was hij er niet bij geweest.'

Na de wisseling van de wacht in Rotterdam klinkt ook in De Kuip door dat Berghuis niet zijn ware potentieel laat zien. 'Ik heb Steven aanvoerder gemaakt, zodat hij ook het gevoel krijgt dat hij een bepaalde verantwoordelijkheid moet nemen', zegt trainer Dick Advocaat over zijn op papier beste speler. 'Het wordt tijd dat hij het laat zien.'

Tegen PSV geeft hij aanvankelijk weer niet thuis. 'Hij zat tot de 1-0 niet lekker in de wedstrijd. Het publiek begon te mopperen op hem, maar ik ook. Zo'n moment – voor je tegenstander kruipen en de bal binnenkoppen – is dan bepalend.' Ook voor zijn eigen middag, want Berghuis is als hattrick-held de beul van PSV.

Topvijf speelronde 17

Naast weekuitblinker Berghuis deed Peruviaan Sergio Peña van zich spreken. Zijn optreden met FC Emmen tegen Sparta Rotterdam leverde een 8 op. Met dat cijfers bleef hij Mark Diemers, Bryan Linssen en Luis Sinisterra voor.

Speler Club Cijfer
1. Steven Berghuis Feyenoord 8,0
2. Sergio Peña FC Emmen 8,0
3. Mark Diemers Fortuna Sittard 7,5
4. Bryan Linssen Vitesse 7,5
5. Luis Sinisterra Feyenoord 7,5

Algemeen klassement

In het algemeen klassement heeft Ihattaren zijn marge op Ajax-verdediger Daley Blind kleiner zien worden. AZ-aanvaller Calvin Stengs maakt een sprong naar de (gedeelde) vierde plaats.

Speler Club Gemiddelde
1. Mohamed Ihattaren PSV 6,77
2. Daley Blind Ajax 6,75
3. Quincy Promes Ajax 6,65
4. Teun Koopmeiners AZ 6,62
Calvin Stengs AZ 6,62
6. Chidera Ejuke SC Heerenveen 6,60
7. Donny van de Beek Ajax 6,57
Fredrik Midtsjø AZ 6,57
9. Mitchell van Bergen SC Heerenveen 6,53
10. Steven Bergwijn PSV 6,50
Mauro Júnior Heracles Almelo 6,50
Hakim Ziyech Ajax 6,50
13. Oussama Idrissi AZ 6,47
Lisandro Martínez Ajax 6,47
15. Donyell Malen PSV 6,46
16. Joey Veerman SC Heerenveen 6,45
17. Timon Wellenreuther Willem II 6,44
Owen Wijndal AZ 6,44
19. Dusan Tadic Ajax 6,41
Marco Bizot AZ 6,41
'Defensieve weggevers en topclub-onwaardige tweede helft nekken PSV'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer S. Berghuis
Meer over S. Berghuis
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.