PSV is uitstekend aan de groepsfase van de Europa League begonnen. Sporting Portugal kwam op bezoek in het Philips Stadion en werd zonder punten huiswaarts naar Lissabon gestuurd.

PSV
PSV
3 - 2
Sporting Lissabon

Na drie seizoenen in de Champions League en één mislukt Europees seizoen (2017/18) keerde PSV donderdagavond weer terug in de groepsfase van de Europa League sinds het seizoen 2014/15. In Groep D zijn Sporting Portugal, Rosenborg BK en LASK Linz de tegenstanders en daarmee worden de kansen op Europese overwintering hoog ingeschat in Eindhoven. Met Sporting Portugal kwam meteen de (op papier) lastigste tegenstander van de poulefase op bezoek in het Philips Stadion.

Toen PSV en Sporting aan elkaar gekoppeld werden tijdens de loting was Marcel Keizer nog de coach van de nummer drie van het afgelopen seizoen in Portugal. Begin september maakte de Nederlander echter plaats voor Leonel Pontes en daarmee was het voor PSV-coach Mark van Bommel de vraag met wat voor formatie de Portugezen aantraden. Pontes had met Sebastián Coates, Miguel Luís en Luciano Vietto namelijk ruimte voor drie nieuwe namen ten opzichte van het 1-1 gelijkspel tegen Boavista afgelopen weekend. Vietto en Yannick Bolasie bleken de twee spitsen bij Sporting in een 4-3-1-2-formatie.

Van Bommel wilde met de gebruikelijke namen gewoon naar zichzelf kijken en had ook weinig reden om veel te veranderen na de 5-0 zege op Vitesse. Het leverde PSV een droomstart op. Binnen 25 minuten stond PSV op een 2-0 voorsprong. Wie anders dan Donyell Malen, zaterdag nog goed voor vijf treffers, maakte na twintig minuten de 1-0 na een geweldige dieptebal met buitenkant schoen van Mohamed Ihattaren. Malen had vervolgens ook de 2-0 op de schoen, maar het was Coates die met de PSV-spits in zijn rug de bal in eigen doel werkte na een voorzet van Bruma.

Sporting stelde daar in aanvallend opzicht weinig tegenover. Een onbesuisde actie van Jorrit Hendrix ten opzichte van Bolasie binnen het penaltygebied was dan ook meer dan welkom voor de uitploeg. De middenvelder van PSV gaf daarmee onnodig een strafschop weg en dat buitenkansje was wel aan Sporting-captain Bruno Fernandes besteed: 2-1. Die stand was bovendien de ruststand nadat de PSV-fans in de 43ste minuut nog een fraai eerbetoon brachten aan de woensdag overleden Fernando Ricksen. De oud-ploeggenoot van Van Bommel werd 43 jaar.

Weer drie goals
Lang had PSV geen last van die aansluitingstreffer, want in de tweede helft werd de marge razendsnel teruggebracht tot twee goals. Nick Viergever maaide na een hoekschop volledig mis, waarna Timo Baumgartl op de goede plek stond om de bal binnen te schieten: 3-1. De Duitse verdediger zorgde er zodoende voor dat PSV voor de derde Europese wedstrijd op rij minstens drie keer tot scoren kwam na de 3-0 en 4-0 zeges op Apollon Limassol. Iets wat sinds 1995 niet meer gebeurd was.

Het was het startschot van een vermakelijke tweede helft waarin zowel PSV als Sporting goede kansen kreeg en het lijntje tussen een definitieve beslissing en een zeer spannende slotfase dun was. Veelal was het Ihattaren die aan de basis stond van het Eindhovense gevaar, totdat hij in de 64ste minuut gewisseld werd.

Hoewel PSV de wedstrijd steeds redelijk onder controle leek te hebben, zetten de Portugese bezoekers in het laatste kwartier nog wel even aan. Steeds was het captain Bruno Fernandes die voor het gevaar zorgde. Eerst grabbelde Jeroen Zoet nog op een schot van hem, waarna de PSV-doelman overtuigender ingreep op schoten van wederom de Sporting-aanvoerder en Jovane Cabral.

Tien minuten voor tijd moest Zoet alsnog het antwoord schuldig blijven op wederom een afstandsschot. Pedro Mendes stond amper een minuut in het veld toen hij de bal ineens uit de draai op doel schoot. Zoet strekte zich helemaal uit, maar de bal ging rakelings langs de paal het doel binnen: 3-2. Een spannend slot van de wedstrijd was daarmee een feit, zeker toen de scheidsrechter nog vijf minuten blessuretijd rekende. In die blessuretijd hield PSV goed stand, had het zelfs nog via Ritsu Doan de kans op de 4-2, en sleepte dus de zwaarbevochten drie punten over de streep.

De best mogelijke start in de groepsfase van de Europa League was daarmee een feit. Na één wedstrijd staat PSV op drie punten in Groep D van de Europa League, net als LASK Linz, dat met 1-0 won van Rosenborg BK.