Steven Bergwijn en Timo Baumgartl juichen na de 3-1
NOS Voetbal

PSV begint Europa League met nipte zege op Sporting

PSV is met een moeizame, maar knappe overwinning begonnen aan de Europa League. In Eindhoven was de ploeg van coach Mark van Bommel met 3-2 te sterk voor Sporting Portugal.

Na een stroef en slordig begin, waarin Sporting dreigender was zonder echte kansen te creëren, toonde PSV eens te meer aan dat het voorin over spelers van grote klasse beschikt.

Na 19 minuten stuurde Mohamed Ihattaren met een schitterende pass met buitenkant links Donyell Malen weg en die schoot de bal, via een Portugees been en de binnenkant van de paal, in de verre hoek.

Vijf minuten later stond het al 2-0 voor de effectieve Eindhovenaren. Opnieuw stond Ihattaren aan de basis van de aanval, Bruma zette vanaf rechts voor tegen zijn voormalige club en zag verdediger Sebastián Coates de bal - voor de neus van Malen - binnenglijden.

Bal op de stip

Geen vuiltje aan de lucht voor PSV, zo leek het, maar kort voor rust ging de bal ineens op de stip na een onhandige overtreding van Jorrit Hendrix op Yannick Bolasie. Sporting-aanvoerder Bruno Fernandes schoot hard en onberispelijk raak: 2-1.

Na 43 minuten was er in het Philips-stadion een ovationeel applaus als eerbetoon aan Fernando Ricksen, die woensdag op 43-jarige leeftijd overleed.

Applaus in Eindhoven voor Fernando Ricksen

Drie minuten na rust was de marge voor PSV alweer twee: Timo Baumgartl schoot raak uit een hoekschop van Ihatarren, nadat Viergever over de bal heen had gemaaid.

Kansen over en weer

Vervolgens ontspon zich een leuke tweede helft met kansen over en weer. Namens PSV waren Steven Bergwijn en Ihatarren dicht bij een goal, aan de kant van Sporting was vooral Bruno Fernandes een plaaggeest voor de Eindhovense defensie.

Zo belandde een inzet van de Portugese aanvoerder op de paal en moest PSV-doelman Jeroen Zoet twee keer redding brengen op afstandsschoten van Fernandes.

In de 82ste minuut was het alsnog raak voor Sporting: Pedro Mendes stond als invaller net een minuut in het veld toen hij Zoet verschalkte met een schot uit de draai: 3-2. In de slotfase was het echter PSV dat nog het dichtst bij een treffer kwam.

'Belangrijke overwinning'

"Een goede start en een belangrijke overwinning", vatte Denzel Dumfries de wedstrijd samen. "De twee tegendoelpunten waren onnodig en vielen op momenten dat het eigenlijk niet mag. Maar we hebben drie punten en daar zijn we blij mee."

Dumfries: 'Goede start, belangrijke overwinning'

Met een 5-0 overwinning op Vitesse en nu een Europese zege op zak kijkt Dumfries uit naar het duel met Ajax, aanstaande zondag. "Zeker, we zitten er goed in en veel jongens blinken uit. Dit geeft vertrouwen richting de topper."

PSV op kop

De andere wedstrijd in groep D tussen LASK Linz en Rosenborg eindigde in een 1-0 overwinning voor de Oostenrijkers.