'Ajax moet zondag winnen van PSV'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Marco Timmer over de Eredivisie-kraker van aankomende zondag, tussen PSV en Ajax.

'Ajax moet zondag winnen van PSV'

'Ik heb een zak geld nog nooit een doelpunt zien maken.' Johan Cruijff zei het ooit met de gedachte dat niet de financiële kracht van een club bepalend is voor het voetbal en de prestaties, maar de kwaliteiten van de spelers op het veld. Vorig seizoen bewees Ajax dat gedachtegoed van Cruijff in de Champions League grote eer. Met aanvallend, dominant spel in de geest van de overleden nummer 14, maakten de Amsterdammers indruk tegen het financiële powerhouse Bayern München en versloegen zij de eveneens veel rijkere clubs Real Madrid en Juventus.

Op nationaal niveau bewijst PSV dat geld alleen niet zaligmakend is. De Eindhovenaren hebben een stuk minder te besteden dan Ajax, maar wonnen deze eeuw meer landstitels dan de club uit Amsterdam (tien om zeven). Komende zondag is de eerste Eredivisie-kraker van dit seizoen tussen beide clubs in Eindhoven.

Na drie nederlagen in de Lichtstad, waarin Ajax geen enkele keer scoorde, is de kampioen nu aan zijn stand verplicht te winnen van PSV. Een zak geld, zoals Cruijff zei, maakt inderdaad geen doelpunt, maar het zorgt er wel voor dat je de beste spelers kunt kopen of behouden. Natuurlijk heeft het vertrek van Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Lasse Schöne zijn weerslag op het veldspel van het team van Erik ten Hag. Zo swingend en dwingend als het was, mag niet meer direct worden verwacht. Maar PSV zag door het afscheid van Hirving Lozano, Luuk de Jong en Angeliño het scorend vermogen flink afnemen. Het trio was vorig seizoen goed voor 46 doelpunten en 23 assists.

De jonge aanval van nu, met topscorer Donyell Malen als new kid on the block, wordt dit seizoen terecht en veelvuldig geroemd. De potentie van Malen, Cody Gakpo, Mohammed Ihattaren en Steven Bergwijn is ook enorm. Maar bij elkaar zijn ze slechts 78 jaar, zij zullen dus grillig zijn in hun prestaties. Juist door het geld dat bij Ajax de afgelopen jaren met volle zakken tegelijk werd binnengedragen, heeft Marc Overmars het scorend vermogen en de ervaring voorin wél binnenboord weten te houden.

Het salarishuis in Amsterdam is er inmiddels één zonder dak en Dusan Tadic, David Neres en Hakim Ziyech verlengden zelfs hun contract. Samen met Donny van de Beek en Klaas Jan Huntelaar was dit vijftal vorig seizoen goed voor 77 goals. Kasper Dolberg vertrok naar Nice. Daar tegenover stond de komst van de multifunctionele Quincy Promes.

Kampioen wordt een topclub in de Eredivisie niet langer tegen de kleintjes. Die potjes winnen Ajax en PSV meestal wel, zelfs als ze slecht spelen. Het onderlinge resultaat kan heel goed beslissend zijn in de titelrace. En hoe leuk de uitspraak van Cruijff ook is, op de lange termijn betekenen de meeste munten toch echt de meeste punten.

PSV
PSV
1 - 1
Ajax
Ajax
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.