Get to know Sporting Lissabon

Get to know Sporting Lissabon
3 min

Voor PSV begint de Europa League met een thuisduel tegen Sporting Lissabon. Het is de eerste keer dat PSV een officieel duel speelt tegen de Portugese club. Daarom is het hoog tijd om onze tegenstander beter te leren kennen.

Onderling resultaat
Officieel hebben de twee clubs niet tegen elkaar gespeeld, maar in oefenverband zeker wel. In 2008 speelde PSV een oefenwedstrijd uit in Lissabon tegen de Portugezen. Deze eindigde in een 1-1 gelijkspel met een Eindhovens doelpunt van Stijn Wuytens. In 2016 kwam er nog een oefenwedstrijd tussen beide clubs, deze keer met een meer verdienstelijk resultaat voor PSV. Door een brace van Luuk de Jong en doelpunten van Jürgen Locadia, Adam Maher en Jorrit Hendrix eindigde de wedstrijd in 5-0. Hendrix heeft dus al een doelpunt tegen de Portugezen op zijn naam staan.

Bruma
PSV heeft qua spelers meer geschiedenis met de Portugese club. Buitenspeler Bruma komt zelfs uit de jeugdopleiding van Sporting Lissabon. Daarnaast zijn oud-PSV’ers Stijn Schaars en Santiago Arias overgenomen van de groen-witten. Na een periode bij PSV is Zakaria Labyad overgestapt naar de club in Lissabon. In de jaren 90 is Stan Valckx van PSV naar Sporting CP gegaan, waar hij speler van het jaar werd in de Portugese competitie.

PSV'er Bruma genoot zijn jeugdopleiding bij Sporting PSV'er Bruma genoot zijn jeugdopleiding bij Sporting

Europa League
De vorige keer dat PSV in de groepsfase van de Europa League speelde was in het seizoen 2014-2015. Ook toen was de eerste wedstrijd van de groep toen thuis tegen een Portugese tegenstander. Er werd 1-0 gewonnen tegen Estoril door een benutte penalty van Luuk de Jong. PSV werd toen uiteindelijk tweede in de groep en ging door naar de knock-outfase van het toernooi, waar Zenit Sint-Petersburg het eindstation was voor de Eindhovenaren.

Stadion en supporters
Ondanks dat PSV nooit eerder officieel tegen Sporting Lissabon heeft gespeeld is het stadion wel bekend. Hier werd de oefenwedstrijd uit 2008 gespeeld en het Nederlands Elftal speelde in dit stadion tegen gastland Portugal op het EK in 2004. Deze wedstrijd werd door Oranje met 2-1 verloren. Het Estádio José Alvalade in Lissabon biedt plaats voor meer dan 50.000 supporters.

Vorm
Sporting Lissabon eindigde vorig seizoen op de derde plaats in de Portugese competitie, wat directe plaatsing voor de groepsfase van de Europa League opleverde. De Portugese club deed afgelopen editie ook mee aan dit toernooi, toen werd de club tweede in de groepsfase. In de knock-outfase eindigde het toernooi voor de Portugezen. Hier verloren ze het tweeluik met Villareal. Op dit moment staat Sporting Lissabon op de vijfde plaats in de Liga NOS met acht punten uit vijf wedstrijden. De laatste wedstrijd die de club speelde was in de competitie tegen Boavista, dit werd een 1-1 gelijkspel. De man in vorm bij Sporting Lissabon is Bruno Fernandes. De Portugese middenvelder heeft na vijf wedstrijden drie keer gescoord en vier assists gegeven.

Scheidsrechter
De eerste wedstrijd van de Europa League-groepsfase is donderdag om 18.55 uur in het Philips Stadion. Het duel staat onder leiding van de Slowaakse scheidsrechter Ivan Kružliak.

Bruno Fernandes (links) is dé smaakmaker van Sporting. Landgenoot Cristiano Ronaldo werd door de club opgeleid Bruno Fernandes (links) is dé smaakmaker van Sporting. Landgenoot Cristiano Ronaldo werd door de club opgeleid