Jonathan Okita heeft NEC naast De Graafschap geschoten
NOS Voetbal

De Graafschap laat punten liggen bij NEC, Van Hooijdonk de held bij NAC

De Graafschap, de koploper in de eerste divisie, heeft verzuimd verder afstand te nemen van de achtervolgers. Door de 1-1 bij NEC zijn de Doetinchemmers weliswaar een punt los van Excelsior, maar de Nijmeegse gelijkmaker viel pas diep in de extra tijd. Bovendien kwam NAC Breda, dat van Jong AZ won, naast Excelsior.

Verjaardag

Dat De Graafschap zich als nummer één van de eerste divisie in De Goffert had gemeld, was aanvankelijk nauwelijks te zien. NEC domineerde en verscheen ook enkele keren dreigend voor het Doetinchemse doel. Na een klein half uur moest doelman Hidde Jurjus eraan te pas komen om Jonathan Okita van de openingstreffer te houden.

Die viel even later tegen de verhouding in aan de andere kant. Gregor Breinburg, nota bene in het seizoen 2015/2016 nog uitgeroepen tot speler van het jaar bij NEC, nam op zijn 28ste verjaardag een afgeslagen hoekschop ineens op de schoen en zag de bal het Nijmeegse doel in stuiteren.

Gregor Breinburg in het middelpunt van de Graafschap-vreugde

De treffer deed het spelbeeld prompt kantelen. NEC was het plots kwijt, terwijl De Graafschap twee prachtkansen op 0-2 kreeg. Stef Nijland, ook al een Graafschap-speler met een NEC-verleden, faalde oog in oog met keeper Mattijs Branderhorst en schoof de bal net naast het doel. Leeroy Owusu trof de benen van de Nijmeegse sluitpost.

Geen genadeklap

Tien minuten na rust was De Graafschap na een fraaie aanval opnieuw dicht bij een tweede treffer. Breinburg bediende Javier Vet in de diepte, maar Branderhorst kon diens inzet onschadelijk maken.

Jordy Tutuarima en Jonathan Okita strijden om de bal

De genadeklap bleef ook uit toen Jordy Tutuarima - ook al ex-NEC - in de slotfase doorbrak. Zijn schot kon geblokt worden door Josef Kvida, die ook de gekopte rebound van de linksback van de lijn haalde. Owusu maaide vervolgens over de terugspringende bal heen.

Die missers kwamen De Graafschap duur te staan. De extra tijd was al bijna voorbij toen een uittrap van Branderhorst twee keer werd doorgekopt en voor de voeten van Okita viel. De Duitser haalde hard uit: 1-1.

Supersub Van Hooijdonk

NAC Breda leek te gaan afhaken bij de bovenste ploegen toen het bij Jong AZ op achterstand werd gezet door een treffer van Tijjani Reijnders, die in de rebound toesloeg na een kopbal van Ferdy Druijf tegen de paal. Pas in de slotfase slaagde de degradant erin het tij te keren dankzij een 'supersub'.

NAC-speler Sydney van Hooijdonk scoort als invaller twee keer

Invaller Sydney van Hooijdonk stond koud in het veld toen hij achterwaarts de 1-1 binnenkopte en in de 82ste minuut schoot de zoon van ex-international Pierre van Hooijdonk de winnende tegen de touwen.

Ajax-PSV

Waar zondag de ontmoeting in de eredivisie wacht tussen PSV en Ajax, troffen de beloftenelftallen van de clubs elkaar maandagavond al. Jong Ajax won met 2-0 van Jong PSV.

Al na vijf minuten kwamen de Amsterdammers op voorsprong dankzij een treffer van Ryan Gravenberch. Daarna verzuimde de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag, ondanks enkele goede kansen, de voorsprong te vergroten.

In de tweede helft kreeg ook Jong PSV kansen, maar keeper Dominik Kotarski stond Eindhovens succes in de weg. Toch bleef het, door de minieme marge, spannend. Pas in de tweede minuut van de blessuretijd maakte Max de Waal namens Ajax de 2-0.

De Amsterdammers staan nu op de zesde plaats, Jong PSV bezet plek achttien.