Wonderbaarlijk gelijkspel De Graafschap, Gravenberch geeft Ajax goede voorbeeld

Reacties

De Graafschap heeft maandagavond verzuimd drie punten uit te lopen op Excelsior, de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie. De formatie van Mike Snoei verspeelde in blessuretijd een zeker lijkende overwinning op bezoek bij NEC. Jong Ajax gaf het goede voorbeeld voor het eerste elftal door van Jong PSV te winnen.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 1
De Graafschap

Na de zwaarbevochten overwinning op de eigen Vijverberg tegen Jong Ajax reisde koploper De Graafschap maandagavond af naar Nijmegen voor het uitduel met NEC, dat met acht punten uit de eerste vijf wedstrijden wisselvallig aan het nieuwe seizoen is begonnen in de Keuken Kampioen Divisie.

Hoewel De Graafschap niet per se de overhand had in de eerste helft kwamen de Superboeren wel op voorsprong in de eerste helft. Het was Gregor Breinburg die met een zeer knappe volley de 0-1 noteerde in de 33ste minuut van de wedstrijd. Dat was in meerdere opzichten een bijzondere treffer. Naast het feit dat het vooral een heel mooie goal was, was de jarige Breinburg (hij vierde zijn 28ste verjaardag) ook trefzeker tegen de ploeg waar hij tussen 2014 en 2018 onder contract stond.

Die 0-1 sierde heel lange tijd het scorebord en dat mocht een heus wonder genoemd worden. Tien minuten voor tijd ontstond een grote scrimmage voor het doel van NEC, waarna meerdere spelers van De Graafschap de bal voor het intikken hadden. Niemand haalde de trekker over en dus bleef NEC hopen op minimaal een gelijkspel, waar de ploeg nauwelijks aanspraak op maakte.

Jonathan Okita zorgde echter voor het meest ondenkbare slot van de wedstrijd. Er was tot de 94ste minuut helemaal niets aan de hand voor De Graafschap, maar het was Okita die de bal in extremis de bal plots voor zijn voeten kreeg: 1-1. Hij zorgde met zowat het enige schot op doel van NEC voor een gelijke eindstand. De Graafschap verzuimt daardoor drie punten uit te lopen. De Superboeren staan nog wel bovenaan.

Jong Ajax
Jong Ajax
2 - 0
Jong PSV
Jong PSV

In de week dat PSV en Ajax het in de Eredivisie tegen elkaar opnemen, was het maandagavond eerst de beurt aan de beloften van beide ploegen. Waar zondag in Eindhoven gespeeld wordt, namen de beloften het tegen elkaar op in Amsterdam. Het duurde niet lang voordat Jong Ajax, waar Hassane Bandé op de bank zat, dat thuisvoordeel omzette in een voorsprong. Ryan Gravenberch was na vijf minuten al voor de derde keer trefzeker dit seizoen.

Gravenberch ontpopte zich ook in het vervolg van de wedstrijd tot de grote uitblinker en zorgde ervoor dat Jong PSV, waar Robbin Ruiter op doel stond, heel weinig te vertellen had in Amsterdam. Dat kwam echter lange tijd niet tot uiting in de score. Pas in de allerlaatste minuut was het Max de Waal die de drie punten definitief veiligstelde voor de beloften uit Amsterdam. Hij bekroonde zijn debuut met een goal en bepaalde daarmee de eindstand op 2-0.

Jong FC Utrecht
5 - 1
FC Den Bosch

Jong FC Utrecht hield vrijdagavond knap NAC Breda op een gelijkspel in het Rat Verlegh Stadion. Maandagavond kwam FC Den Bosch op bezoek in de Domstad. De beloften van FC Utrecht verloren nog nooit op eigen veld van FC Den Bosch en dat gebeurde ook maandagavond niet. Sterker nog, de ploeg van coach René Hake ging met onder meer Vaclav Cerny, Giovanni Troupée en Issah Abass in de basis op jacht naar een recordzege.

Die recordzege boekte Jong FC Utrecht op 25 april 2017 tegen FC Den Bosch: 5-0. En dat was ook de stand die na 62 minuten op het scorebord stond. Mitchell van Rooijen, tweemaal Abass, Cerny en Jonas Arweiler troffen allemaal het doel achter FC Den Bosch-doelman Wouter van der Steen.

Een evenaring van de recordzege kwam er echter niet. In de 82ste minuut was het de Duitser Alexander Laukart die de eindstand op 5-1 bepaalde.