Ontketende Malen legt Vitesse op de pijnbank met historische prestatie

Reacties

PSV-spits Donyell Malen heeft zaterdagavond voor een historische prestatie gezorgd. De vol vertrouwen van Oranje teruggekeerde aanvaller bevestigde zijn ongekende bloedvorm en nam tegen Vitesse op indrukwekkende wijze de gehele Eindhovense productie voor zijn rekening. Daarmee komt hij in een rijtje met onder anderen Bas Dost, Marco van Basten, Kees Kist en Ruud Geels.

PSV
PSV
5 - 0
Vitesse
Vitesse

Het waren sowieso al schitterende weken voor Malen, die vorig seizoen met tien Eredivisie-goals zijn definitieve doorbraak beleefde, maar in deze jaargang de onbetwiste eerste spits van PSV is. Zijn goede prestaties van dit seizoen leverden hem onlangs een eerste oproep voor Oranje op, waarna bondscoach Ronald Koeman hem in en tegen Duitsland (2-4 zege) ook maar meteen zijn vuurdoop gunde. Malen toonde in de EK-kwalificatiekraker meteen zijn waarde door 21 minuten na zijn entree de belangrijke 2-3 te maken, een paar dagen later maakte hij tegen Estland ook direct zijn basisdebuut.

Malen keerde zaterdagavond dus met een uitstekend humeur terug in het eigen Philips Stadion, waar hij aantoonde dat hij bepaald niet van plan was om zijn roze wolk al te verlaten. In de negentiende minuut opende hij de score, al mocht hij daarvoor vooral Vitesse-verdediger Armando Obispo bedanken. Het nota bene van PSV gehuurde talent leverde de bal zomaar in bij Bruma, die opstoomde en Malen vrij voor doelman Remko Pasveer zette. Voor de jonge spits was het binnenschuiven van de 1-0 vervolgens een koud kunstje.

Donyell Malen schiet voor wat zijn eerste van vijf (!) doelpunten van de avond zou blijken.

Vitesse kwam er op de counter een paar keer voorzichtig uit, maar beet niet echt door en kreeg tien minuten voor rust voor de tweede keer het deksel op de neus. Uit een fraaie corner van Ihattaren kopte goudhaantje Malen steenhard de 2-0 binnen. De pas zeventienjarige aangever was in de eerste helft zelf ook dicht bij een doelpunt, maar zag hoe Vitesse-back Julian Lelieveld zijn inzet (na een fraaie actie en dito voorzet van Denzel Dumfries) van de lijn haalde.

Door de hoofdrollen van Malen en Ihattaren kreeg Vitesse-trainer Leonid Slutsky gelijk, al zal hij daar bepaald niet gelukkig mee zijn. Vrijdagmiddag liet hij in zijn vooruitblik namelijk al weten dat hij bijzonder onder de indruk was van de piepjonge PSV-aanvallers, waarmee hij direct zijn eigen spelers waarschuwde. Hij noemde Ihattaren 'een fantastische speler' en sprak ook zijn grote bewondering uit over Malen.

De Rus zal zijn spelers in de rust dan ook ongetwijfeld op het hart hebben gedrukt om dat uitblinkende tweetal nóg nadrukkelijker in de gaten te houden, maar nog geen minuut na de hervatting ging het weer helemaal mis voor zijn ploeg. Juist door die twee groeibriljantjes. Ihattaren stuitte na een heerlijke individuele actie nog op Pasveer, maar Malen kon in de rebound simpel de 3-0 in het lege doel koppen.

Droomavond
Daarmee gooide PSV de wedstrijd nog geen minuut na rust al in het slot, wat voor de mannen van trainer Mark van Bommel het sein was om het in het restant van de wedstrijd wat rustiger aan te doen. Lange tijd stond de tweede helft vooral in het teken van de vroegtijdige wissel van Steven Bergwijn, de publiekswissel voor Ihattaren, de entree van cultheld Kostas Mitroglou en het PSV-debuut van Ritsu Doan.

In de slotfase kreeg de droomavond van Malen echter nóg meer glans: hij mocht twee keer de trekker overhalen vanaf de penaltystip. Eerst was Lelieveld de schlemiel door Gakpo wat onhandig naar de grond te trekken, kort daarna maakt Bazoer ongelukkig hands. Beide keren wees scheidsrechter Pol van Boekel naar de stip - al vroeg de VAR hem in het tweede geval nog wel om naar de beelden te gaan kijken - en beide keren was Malen trefzeker.

Daarmee is hij de eerste speler die vijf keer scoort in één Eredivisie-wedstrijd sinds Bas Dost op 10 december 2011 namens SC Heerenveen op bezoek bij Excelsior (0-5) alle goals maakte. Ook aanvallers als Kolbeinn Sigthórsson, Marco van Basten, Kees Kist, Ruud Geels en Sjaak Swart scoorden in hun loopbaan één of meerdere keren precies vijf keer in één duel. Malen is bovendien pas de derde PSV'er die dat presteert: alleen de iconische Coen Dillen en Bert Theunissen presteerden dat in een ver verleden ook al.

Natuurlijk is vijf doelpunten in één competitiewedstrijd geen record. Afonso Alves is met zeven goals, namens Heerenveen in 2007, de absolute koploper. Ajax-iconen Van Basten (in 1985) en Johan Cruijff (in 1970) scoorden in het verleden op hun beurt liefst zes keer in een wedstrijd.