Succes of teleurstelling? Elf spelers die terugkeerden bij PSV

Reacties

Ibrahim Afellay keerde dinsdag na achtenhalf jaar terug bij PSV. Wordt de Eredivisie-rentree van de 33-jarige middenvelder een succes of een teleurstelling? VI stelde een elftal samen van spelers die Afellay voorgingen met een terugkeer bij PSV.

Succes of teleurstelling? Elf spelers die terugkeerden bij PSV

Doel: Patrick Lodewijks
De enige terugkeerder in dit elftal voor wie zijn rentree bij PSV geen terugkeer in de Eredivisie betekende. Lodewijks vertrok in 1989 naar FC Groningen, nadat hij als reservedoelman achter Hans van Breukelen onder meer het treblejaar 1987/88 had meegemaakt. Negen jaar later keert Lodewijks als ervaren Eredivisie-doelman terug in Eindhoven, maar meer dan een rol als stand-in, dit keer van Ronald Waterreus, zit er opnieuw niet in. Na zijn tweede periode, die wel twee landstitels oplevert, vertrekt Lodewijks in 2002 op 35-jarige leeftijd naar Feyenoord. In De Kuip komt hij meer aan spelen toe.

Rechtsback: André Ooijer
Eigenlijk een centrale verdediger, maar speelde in zijn eerste periode bij PSV ook regelmatig als rechtsback. Ooijer verliet PSV in 2006 als dragende kracht en vast lid van de Oranje-selectie voor Blackburn Rovers, dat destijds drie miljoen euro voor hem overhad. Drie jaar later keert de Amsterdammer terug in het Philips Stadion, maar het wordt geen onverdeeld succes. Waar Ooijer in zijn eerste periode liefst vijf keer kampioen wordt en de halve finale van de Champions League haalt, blijft zijn terugkeer beperkt tot één weinig succesvol seizoen. Verkast in 2010 naar Ajax, waar hij nog wel kampioen wordt.

Centrale verdediger: Stan Valckx
Voor de wat jongere lezer: ja, de huidige technisch manager van VVV-Venlo kon ook best een aardig potje voetballen. Valckx verdient in 1992 als verdediger van PSV, waarmee hij drie keer kampioen wordt in vier seizoenen, een transfer naar Sporting Portugal. Tijdens het seizoen 1994/95 keert de twintigvoudig international, basisspeler van Oranje op het WK 1994 in Amerika, op 31-jarige leeftijd terug. Blijft nog jarenlang een vaste kracht en wint, ondanks de zware concurrentie uit Amsterdam, nog tal van prijzen: twee landstitels, één KNVB-beker en drie keer de Johan Cruijff Schaal.

Wilfred Bouma (links) en André Ooijer, hier in duel met Ajax-aanvaller Zlatan Ibrahimovic in het seizoen 2002/03, keerden op latere leeftijd terug bij PSV.
Wilfred Bouma (links) en André Ooijer, hier in duel met Ajax-aanvaller Zlatan Ibrahimovic in het seizoen 2002/03, keerden op latere leeftijd terug bij PSV.

Centrale verdediger: Wilfred Bouma
Keerde zelfs twee keer terug bij PSV. In 2000, toen hij nog als aanvaller te boek stond en als tiener was verhuurd aan MVV en Fortuna Sittard. Tien jaar later als ervaren verdediger, die wegens aanhoudend blessureleed al twee jaar niet meer aan de bak komt bij Aston Villa, dat hem in 2005 na de succesvolle CL-campagne van PSV nog voor vijf miljoen euro aantrekt. Eenmaal terug in Eindhoven kan Bouma geen landstitel toevoegen aan de vier uit zijn eerste periode, maar wint hij nog wel een KNVB-beker én schopt het op 33-jarige leeftijd zelfs tot de selectie voor het EK 2012 van Bert van Marwijk.

Linksback: Jan Heintze
Onverslijtbare Deense back die ondanks zijn terugkeer op 36-jarige leeftijd nog jaren blijkt mee te kunnen. Heintze vertrekt in 1994 na elf trouwe dienstjaren naar Duitsland, waar hij twee jaar voor KFC Uerdingen en drie jaar voor Bayer Leverkusen zal voetballen. In 1999, als hij de dertig dus al ver is gepasseerd, komt het nog tot een rentree in Nederland. Heintze gaat nog door tot en met het seizoen 2002/03, als hij al bijna veertig jaar oud is, blijft ook in zijn tweede periode een vaste waarde en viert in totaal negen landstitels met PSV. De teller van de Deen stopt op 397 competitieduels en 75 Europese duels.

Controleur: Mark van Bommel
PSV en Van Bommel stellen zich er veel van voor, maar de hernieuwde samenwerking met de huidige trainer van de Eindhovenaren loopt niet zoals gehoopt. De in 2012 inmiddels 35 jaar oude controleur keert terug met de missie om zijn oude club aan de eerste landstitel sinds 2008 te helpen, dat dat niet lukt is gezien alle investeringen dan ook een grote teleurstelling. Zelf moet Van Bommel, in 2005 vertrokken naar Barcelona en vervolgens jarenlang een belangrijke speler van Bayern München en Oranje, het regelmatig ontgelden. Zo pakt hij vijf gele kaarten in zijn eerste vijf duels. Een jaar na zijn terugkeer stopt Van Bommel.

Phillip Cocu gaat in 2007 op de schouders bij Patrick Kluivert als hij afzwaait bij PSV met de landstitel. Links van hen Ibrahim Afellay.
Phillip Cocu gaat in 2007 op de schouders bij Patrick Kluivert als hij afzwaait bij PSV met de landstitel. Links van hen Ibrahim Afellay.

Controleur: Phillip Cocu
Nog zo'n speler die in zijn tweede periode bewees nog van grote waarde te kunnen zijn voor PSV. Cocu was in 1998 een van de spelers die vertrok uit Eindhoven na het voor Oranje succesvolle WK in Frankrijk (halve finale) en was in 2004 na zes seizoenen Barcelona nog steeds een belangrijke international. Cocu, inmiddels al bijna 34, is een belangrijke pion in het PSV van Guus Hiddink dat de halve finale van de Champions League haalt en wint drie landstitels op rij (tegenover één in de periode 1995-1998). In zijn laatste wedstrijd maakt de routinier het doelpunt dat PSV op de zinderende slotdag het kampioenschap bezorgt.

Rechtshalf: Ji-Sung Park
In het jaar waarin Van Bommel stopt, keert een van zijn ploeggenoten uit zijn eerste periode terug op het oude nest. PSV verrast met het terughalen van Park, die in 2003 na zijn puike optreden op het WK 2002 met Zuid-Korea in het kielzog van Guus Hiddink naar Eindhoven komt. Twee jaar later vertrekt de dynamische middenvelder alweer naar Manchester United, om in 2013 dus terug te keren. Park heeft seizoen ervoor bij Queens Park Rangers gespeeld en blijkt op 32-jarige leeftijd niet meer de speler te zijn die hij pak 'm beet tien jaar eerder was. Een knieblessure staat een sucesvolle rentree in de weg. In 2014 stopt Park.

Linkshalf: Erwin Koeman
Waar de meeste Oranje-internationals in dit elftal de dertig al gepasseerd als ze terugkeren bij PSV, moet Erwin Koeman nog 29 worden als hij na drie seizoenen FC Groningen en vijf jaar KV Mechelen (waarmee hij in 1988 Ajax verslaat in de Europa Cup II-finale) in 1990 weer in Eindhoven komt voetballen. De Europees kampioen van 1988 slaagt er in zijn jonge jaren bij PSV nog niet in door te breken in het eerste elftal, nu is hij als gelouterde middenvelder wel een vaste waarde. Wint onder leiding van trainer Bobby Robson nog twee keer de landstitel. In 1994 keert Koeman terug bij Groningen, waar hij nog tot 1998 doorgaat.

Wim Kieft neemt in oktober 1991 het doel van zijn oude club Ajax onder vuur. PSV wordt dat seizoen landskampioen met de teruggekeerde international.
Wim Kieft neemt in oktober 1991 het doel van zijn oude club Ajax onder vuur. PSV wordt dat seizoen landskampioen met de teruggekeerde international.

Centrumspits: Wim Kieft
Het Franse avontuur van Kieft bij Girondins Bordeaux duurt slechts een jaar (1990-91), maar is genoeg om de concurrentiestrijd voor een plek in dit elftal met de in 2010 ontslagen Jonathan Reis in zijn voordeel te beslechten. Kieft is in 1987 al voor de eerste keer teruggekeerd in Nederland als de ex-Ajacied na zijn Italiaanse jaren bij Pisa en Torino voor PSV tekent. Blijft zowel voor als na zijn uitstapje naar Frankrijk makkelijk scoren. Wordt in het seizoen 1992/1992 voor de derde keer kampioen met PSV, waarvoor hij negentien keer scoort, en gaat ook mee naar het EK in Zweden. In 1994 moet de kopsterkse spits op 31-jarige leeftijd vertrekken. Hij stopt.

Centrumspits: Jan Vennegoor of Hesselink
Net als Kieft sterk in de lucht, maar tijdens zijn tweede periode niet zo succesvol als zijn voorganger in de punt van de aanval. Vennegoor of Hesselink is al bijna 33 jaar oud als PSV hem in 2011 na buitenlandse avonturen bij Celtic, Hull City en Rapid Wien op aanraden van Fred Rutten een contract geeft. De boomlange spits traint dan al enige tijd mee omdat hij zonder club zit, maar kan als stormram weinig potten meer breken. Waar de negentienvoudig international in zijn eerste periode bijna elk seizoen de dubbele cijfers haalt, scoort hij nu slechts twee keer. In 2012, als PSV besluit afscheid van hem te nemen, stopt hij.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.