PSV en Ajax plots aangeschoten wild: 'Managen van de kleedkamer vergt veel'

PSV en Ajax plots aangeschoten wild: 'Managen van de kleedkamer vergt veel'

20-02-2019 10:58
23

PSV en Ajax wonnen voor de winterstop met speels gemak hun wedstrijden, maar inmiddels is alles anders. Hedwiges Maduro ziet dat de top-twee van de Eredivisie door bijna elke tegenstander collectief wordt opgejaagd.

"Voor de Eredivisie is het een zegen dat iedereen weer strijdbaar is tegen de topclubs", zegt Maduro tegen het Algemeen Dagblad. "Al heeft dat lang niet alleen met de gehanteerde tactiek te maken. PSV en Ajax komen nu in een fase waarin het 'managen van de kleedkamer' veel vergt. Lozano die bij PSV zijn taken niet uitvoert, spelers van Ajax die met transfers bezig zijn. Maar vooral ook: elke club heeft in deze fase van het seizoen een groot belang en vecht daarvoor. Oók tegen de topclubs."

Maduro kan zich vinden in de stelling dat het zinvol is om Ajax vroeg onder druk te zetten. "Vooral in de uitwedstrijden. Ajax heeft zoveel creativiteit voorin. Zij vinden altijd wel een oplossing tegen een hechte verdediging. Om Ajax aan te pakken is de tactiek van Heracles daarom zinvol", doelt hij op de 1-0 nederlaag van de Amsterdammers in het Polman Stadion.

Die overrompelingstactiek werkt echter niet altijd, stelt de oud-middenvelder. "Ik denk ook niet dat elke ploeg in Nederland daartoe in staat is. Je moet snelle en agressieve aanvallers hebben die het ook in zich hebben om op die manier te spelen. Zoals Heracles dus." Bovendien is PSV een ander geval dan Ajax. "Zij worden niet per se zwakker als je hen onder druk zet."

Met Luuk de Jong heeft de koploper immers een 'perfect aanspeelpunt'. "Dan kun je wel leuk druk zetten, maar dan ga je er toch aan, omdat er dan te veel spelers 'voor de bal' staan."