Lozano heeft rekening openstaan met 'gevreesd' SC Heerenveen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Traditiegetrouw zijn er op zaterdag vier duels. Koploper PSV gaat op bezoek bij SC Heerenveen en het in 2019 nog perfecte AZ stuit op VVV-Venlo.

Lozano heeft rekening openstaan met 'gevreesd' SC Heerenveen

AZ - VVV-Venlo

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Actueel

• Door de ijzersterke resultaten van de laatste weken heeft AZ de vierde plaats inmiddels stevig in handen. Als de Alkmaarders verder willen stijgen, dienen ze in elk geval af te rekenen met VVV-Venlo. De Limburgers bivakkeren heel knap in de subtop.

Na 21 speelrondes staat AZ op 43 doelpunten. In de laatste tien seizoenen hadden de Alkmaarders alleen in 2008/09 (44 treffers) en 2011/12 (45 goals) vaker gescoord na dit aantal wedstrijden.

Afgelopen week tegen Willem II liet Peniel Mlapa in zijn zeventiende Eredivisie-wedstrijd zijn achtste en negende goal aantekenen voor VVV-Venlo. Alleen Lorenz Hilkes had ooit sneller dit totaal bereikt in dienst van de Limburgers, namelijk na vijftien duels.

Mede door twee goals van Guus Til rekende AZ vorige week af met NAC Breda.

• AZ kreeg in de eerste vier speelrondes van 2019 geen enkel tegendoelpunt te verwerken. Eerder zetten de Alkmaarders alleen in 2009 een dergelijke serie neer, het seizoen van het kampioenschap onder Louis van Gaal. Tien seizoenen terug incasseerde AZ in de vijfde wedstrijd van het jaar de eerste goal.

Deze competitie zegevierde AZ in 87,5 procent van de acht wedstrijden waarin Calvin Stengs aan de aftrap stond. In de dertien duels waarin dit niet het geval was, keldert dit percentage naar 30,8.

In zijn laatste zes uitduels in alle competities incasseerde VVV-Venlo telkens minimaal twee goals. De langste serie voor de Limburgers in dit opzicht sinds maart-augustus 2014. Toen eindigde de reeks op zes uitwedstrijden met ten minste twee tegentreffers.

VVV-Venlo kreeg tijdens de voorbije speelronde Willem II op de knieën.

Historie

• AZ ontvangt VVV-Venlo voor de dertiende keer in Eredivisie-verband. De Limburgers zegevierden eenmaal, in 2012/13 (1-2). Acht keer had de thuisploeg succes.

Vorig seizoen bleef AZ in eigen huis steken op een 0-0 gelijkspel tegen VVV-Venlo. De laatste thuiszege dateert alweer uit 2011/12 (2-1).

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
2009/10 2-0
2010/11 6-1
2011/12 2-1
2012/13 1-2
2017/18 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC Heerenveen - PSV

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• De belangen zijn groot in het Abe Lenstra Stadion. SC Heerenveen bezette na 21 speelrondes slechts de vijftiende plaats en zit dus in de problemen. Opponent PSV vergrootte de voorsprong op achtervolger Ajax afgelopen week tot zes punten, hoewel het met een 2-2 gelijkspel genoegen moest nemen op bezoek bij FC Utrecht.

In zijn laatste elf Eredivisie-thuisduels hield SC Heerenveen geen enkele keer de nul, de langste reeks voor de Friezen sinds de periode november 2015-augustus 2016. Ook toen noteerde SC Heerenveen in elf thuiswedstrijden op rij geen clean sheet.

SC Heerenveen pakte vorige week een punt tegen PEC Zwolle.

• Door de late goal van Luuk de Jong tegen FC Utrecht werd PSV het eerste Eredivisie-team ooit met vijftien doelpunten na de 85ste minuut in eenzelfde seizoen. De Eindhovenaren namen het record over van het Ajax van 2009/10.

Geen enkele Eredivisie-club presteert in eigen huis zo slecht als SC Heerenveen, dat pas één keer won voor eigen publiek en in totaal slechts zeven punten bij elkaar sprokkelde in het Abe Lenstra Stadion.

• PSV wacht nog op zijn eerste overwinning in de Eredivisie dit kalenderjaar buitenshuis. De Eindhovenaren lieten in de laatste vier uitwedstrijden in de competitie evenveel punten liggen als in de veertien uitduels daarvoor: zeven.

PSV liep vorige week averij op bij FC Utrecht.

Historie

Heerenveen kwam in de laatste elf thuisduels met PSV in de Eredivisie telkens tot scoren, terwijl PSV in de laatste vijf Eredivisie-duels in het Abe Lenstra Stadion in totaal slechts twee goals maakte.

• Van de laatste zes Eredivisie-duels in Heerenveen won PSV er geen één en de Eindhovenaren verspeelden sinds het seizoen 2012/13 meer punten in uitwedstrijden tegen sc Heerenveen (16) dan op bezoek bij elk ander Eredivisie-team.

Vorig seizoen was SC Heerenveen in eigen huis met 2-0 te sterk voor PSV. Op 10 september 2017 beleefden de Eindhovenaren een valse start in Friesland, want na zes minuten had Heerenveen via Arber Zeneli en Reza Ghoochannejhad al twee keer gescoord. Een kwartier voor tijd kreeg Ghoochannejhad nog een uitgelezen kans op 3-0, maar zijn strafschop werd gepakt door Jeroen Zoet.

• Hirving Lozano werd vorig seizoen zowel uit als thuis tegen SC Heerenveen met een rode kaart van het veld gestuurd. In het Abe Lenstra Stadion gebeurde dat na een roekeloze tackle op Denzel Dumfries.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - PSV:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-0
2014/15 1-0
2015/16 1-1
2016/17 1-1
2017/18 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Heracles Almelo - Fortuna Sittard

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Actueel

• Met de overwinning op Ajax maakte Heracles Almelo afgelopen weekeinde een einde aan een beroerde serie. De club uit Overijssel maakt weer volop kans op deelname aan de play-offs om een Europees ticket. Fortuna Sittard zette vorige week Excelsior opzij en volgt op slechts drie punten achterstand van Heracles.

• De treffer van Mohammed Osman tegen Ajax was ook pas Heracles' eerste van 2019. In de 312 speelminuten daarvoor bleef de equipe uit Almelo zonder doelpunt.

• In zijn laatste zes Eredivisie-duels was Lazaros Lamprou goed voor liefst drie goals en drie assists. De aanvaller maakte vorige week tegen Excelsior twee treffers.

Heracles Almelo vloerde vorige week Ajax.

Alleen de traditionele topdrie won dit Eredivisies-seizoen meer thuiswedstrijden dan Heracles Almelo. PSV leidt dit klassement met elf zeges, gevolgd door Feyenoord met tien, Ajax met acht en Heracles met zeven.

Slechts vijf clubs scoorden dit Eredivisie-seizoen vaker dan Fortuna Sittard (36 keer), dat alleen in het seizoen 1987/88 op meer treffers stond na 21 Eredivisie-speelronden (37) dan dit seizoen.

Historie

In de Eredivisie-historie speelde Heracles Almelo vijf keer eerder thuis tegen Fortuna Sittard en geen enkele keer slaagden de Tukkers erin te winnen. Fortuna won vier keer en speelde één keer gelijk.

Fortuna Sittard rekende vorige week af met Excelsior.

• De laatste drie thuisduels van Heracles Almelo met Fortuna Sittard in de Eerste Divisie leverden zeven punten op. Beide clubs kwamen elkaar op 27 augustus 2004 voor het laatst tegen in het Polman Stadion.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1962/63 0-4
1963/64 1-3
1964/65 2-4
1965/66 1-1
1985/86 0-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vitesse - Willem II

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

Met één punt uit drie speelrondes is Vitesse bezig aan een ronduit zwakke serie. In al die duels ging het in de slotfase mis. Willem II ging in zijn laatste twee wedstrijden onderuit en moet daardoor weer een beetje naar beneden kijken.

• Afgelopen seizoen, onder trainer Henk Fraser, verzamelde Vitesse 34 punten uit de eerste 21 wedstrijden. De teller staat nu op dertig punten.

• Sinds afgelopen weekeinde behoort Willem II tot het gezelschap clubs met minimaal tweeduizend treffers in de Eredivisie. Tien teams gingen De Tricolores voor.

Vitesse verloor vorige week op de valreep bij FC Groningen.

Vitesse is thuis al acht duels ongeslagen in de Eredivisie. Deze serie leverde vijf overwinningen en drie gelijke spelen op. Het is de langste ongeslagen reeks in eigen huis voor de Arnhemmers sinds oktober 2015.

Willem II kwam in tien van de elf uitduels dit Eredivisie-seizoen tot scoren en heeft nog één doelpunt nodig om het aantal uitdoelpunten van het hele vorige seizoen te evenaren. De teller staat nu op achttien treffers buiten Tilburg.

Historie

Vitesse slaagde er de laatste drie thuisduels met Willem II niet in te winnen. De Tilburgers hielden zeven punten over aan deze serie.

• Van de laatste twaalf Eredivisiedoelpunten van Willem II tegen Vitesse vielen er tien in de tweede helft van de wedstrijd.

De laatste onderlinge ontmoeting in Stadion Gelredome eindigde in 2-2. Met een doelpunt in de 88ste minuut voorkwam Bryan Linssen de derde thuisnederlaag op rij van Vitesse tegen Willem II in de Eredivisie.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - Willem II:

Seizoen Uitslag
2012/13 3-1
2014/15 2-0
2015/16 0-1
2016/17 0-2
2017/18 2-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.