Van Bommel: 'Keuken Kampioen Divisie-clubs moeten eens goed luisteren’

Van Bommel: 'Keuken Kampioen Divisie-clubs moeten eens goed luisteren’

15-02-2019 19:04
133

Mark van Bommel gooide onlangs de knuppel in het hoenderhok door aan te sturen op nieuwe regels voor beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie. De PSV-trainer zag dat zijn uitspraken en die van Ajax-collega Erik ten Hag de nodige ophef veroorzaakten bij Eerste Divisie-clubs.

Spelers die in het weekend op het wedstrijdformulier van PSV 1 staan, mogen maandag niet meer uitkomen voor Jong PSV. Dat stoort Van Bommel. "We willen echt niet alles op z'n kop gooien", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. "Zoals het voorheen ging, was het niet goed. Er konden op maandag negen of tien andere spelers meedoen dan op vrijdag en dat was inderdaad competitievervalsing."

Van Bommel pleit voor een tussenweg, bijvoorbeeld door drie dispensatiespelers onder 23 jaar toe te staan. "Ik leg het nu uit en denk dat de Keuken Kampioen Divisie-clubs ook een keer goed moeten luisteren", stelt hij. "Ik snap echt hun belangen, maar ze kunnen niet alleen vanuit zichzelf kijken. Ik lees nu dat er met verbazing is gereageerd op uitspraken van Erik ten Hag en mij. Maar als je mijn uitleg hoort, is die denk ik heel billijk."

De PSV-coach benadrukt dat doorstroming van talenten naar de Eerste Divisie enorm belangrijk is. "Wij willen talenten laten spelen in een stadion en die jongens doen het daarvoor. Daar worden ze voor opgeleid en daarom kunnen spelers uiteindelijk soms voor goede bedragen worden verkocht. Dat hun opleiding stagneert, is niet de bedoeling."

Van Bommel wil de belangen van Eerste Divisie-clubs niet bagatelliseren. "Maar je moet wel durven kijken naar de ontwikkeling van spelers in zijn algemeenheid. We hebben goede argumenten in het belang van het Nederlands voetbal."