‘PSV beter dan voor de winter’

‘PSV beter dan voor de winter’
3 min

Volgens Mark van Bommel is zijn team verder dan voor de winterstop. “Wij spelen beter dan voor de winterstop.” Dat vertelde de trainer vrijdagmiddag voorafgaand aan de laatste training van zijn ploeg, voor het uitduel met sc Heerenveen.

Verliespunten 
PSV reist vrijdagmiddag naar Friesland in de wetenschap dat de ploeg dit kalenderjaar al meer punten in uitwedstrijden verspeelde (vier) dan in de eerste helft van het seizoen (drie). Volgens Van Bommel heeft dat niet te maken met spel van zijn team. “In mijn ogen spelen we beter dan voor de winter”, vindt de hoofdcoach. “In fases lijkt het misschien dat tegenstanders beter meespelen. Maar als je naar de statistieken kijkt en als ik af ga op mijn gevoel, spelen we echt beter. Wat wij aan punten hebben behaald voor de winterstop was uitzonderlijk, dat mag je niet als basis nemen”, aldus Van Bommel.

Omweg 
De hoofdcoach verduidelijkte zijn opvatting later door dieper in te gaan op de statistieken en de speelwijze van zijn ploeg. “Wij hebben in lange fases van de wedstrijd de bal en veroveren hem nog sneller terug dan in het begin van dit seizoen. Oplossingen verzinnen vergt geduld. Geduld is niet langzaam spelen, maar op het juiste moment de juiste dingen doen. Het is een kwestie van op het juiste moment de juiste ruimtes aanvallen. Als je hier De Herdgang afrijdt en aan de rechterkant is de weg afgesloten, kies je er eerst voor om naar links te gaan om later alsnog, via een omweg, naar rechts te gaan", legde Van Bommel uit. "Als je twee keer gelijkspeelt, lijkt het minder. Het tegendeel is echter waar. We staan nu zes punten voor, vier wedstrijden geleden waren het er twee. Zo kun je er ook naar kijken hè?”

Training  
Op het gesprek werd Van Bommel ook gevraagd naar de openheid van trainingen. Komende week traint PSV achter gesloten deuren. “Daar kiezen wij af en toe voor”, lichtte Van Bommel het besluit toe. “Het medialandschap is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd met de intrede van social media. Wij willen in alle rust aan onze speelwijze kunnen werken. Dat doet niets af aan de clubcultuur. Ook de afgelopen jaren is er gekeken wanneer er een keer een open training kon zijn en wanneer niet. Soms kiezen we voor deze variant.”

PSV mist in Friesland de langer geblesseerden Ryan Thomas en Yanick van Osch. Maxi Romero keert dinsdag terug van het Zuid-Amerikaans kampioenschap onder 20.