Toptalenten geven jeugdopleiding PSV boost: 'Brabantse brutaliteit geworden'

Toptalenten geven jeugdopleiding PSV boost: 'Brabantse brutaliteit geworden'

15-02-2019 07:32 Laatste update: 10:01
73

PSV investeerde miljoenen in de eigen jeugdopleiding en plukt daar nu de vruchten van. Volgens hoofd jeugdopleiding Ernest Faber geniet ervan dat steeds meer jeugdspelers doorbreken in het eerste elftal.

"Het is geweldig om nu het project dat een paar jaar geleden is opgestart te versnellen. Om spelers hoop te geven dat ze het eerste kunnen halen", stelt Faber in gesprek met De Telegraaf. "Dat is het mooiste dat er is. En zeker als ze dan uiteindelijk debuteren. Dat geeft een enorme boost aan mijzelf, maar ook aan de rest van de club.”

PSV besloot twee jaar geleden onder toenmalig technisch directeur Marcel Brands flink in te zetten op eigen jeugd, met succes. "De club heeft inderdaad lang het imago van koopclub gehad. Natuurlijk zijn er soms gerichte aankopen nodig om de selectie te versterken, maar er wordt ook flink geïnvesteerd in de jeugd. Met resultaat", aldus Faber.

Dit seizoen verschenen bijvoorbeeld Cody Gakpo (19) en Mohammed Ihattaren (17) al binnen de lijnen bij de Eindhovenaren. "Frisse, vaardige spelers die de bal graag willen hebben. Brabantse gemoedelijkheid is ook Brabantse brutaliteit geworden", meent Faber. "We willen het juiste gedrag zien van jongens, het PSV-dna. Een absolute winnaar zijn en bereidheid tonen. Dát is waar PSV voor staat."

De club heeft de ambitie om de A-selectie in 2020 voor vijftig procent uit eigen jeugd te laten bestaan. "Dat blijft staan, inderdaad. Ik vind ook dat we ambitieus moeten zijn. Topsport is grenzen verleggen. Vijftig procent is een hoog percentage, maar daar moeten we vol voor gaan", aldus Faber.