PSV geeft het na afgekeurde VAR-goals helemaal weg in Emmen

Reacties

PSV is bij de start van de tweede seizoenshelft tegen verrassend puntenverlies aangelopen. Na twee afgekeurde doelpunten gaf de koploper van de Eredivisie een 0-2 voorsprong uit handen bij FC Emmen.

FC Emmen
FC Emmen
2 - 2
PSV
PSV

Emmen ging eerder dit seizoen met 6-0 onderuit in Eindhoven en ook zondag was het verschil in kwaliteit tussen de twee ploegen wel zichtbaar. In tegenstelling tot in de thuiswedstrijd, wist PSV in Drenthe echter niet aan het doelsaldo te werken. De koploper hield het na de openingstreffer van Luuk de Jong, in de vijftiende minuut, onnodig lang spannend. In de tweede helft werden er bovendien twee goals geannuleerd door scheidsrechter Jochem Kamphuis en dat werd PSV uiteindelijk fataal.

Dat PSV op voorsprong kwam dankzij een rake kopbal, was niet verrassend. De regerend landskampioen is dit seizoen de Eredivisie-ploeg met de meeste kopdoelpunten, terwijl Emmen juist het team is met de meeste kopgoals tegen. De Jong combineerde met Denzel Dumfries en liet Emmen-keeper Kjell Scherpen kansloos. Hetzelfde PSV-duo zorgde even later ook bijna voor de 0-2, maar Dumfries schoot na terugleggen van De Jong over.

PSV domineerde, zonder veel kansen te creëren. Emmen mocht daardoor blijven hopen op een gelijkmaker en Michael de Leeuw, terug op de Nederlandse velden na een avontuur bij het Amerikaanse Chicago Fire, schoot kort na de kans van Dumfries net naast. PSV-doelman Jeroen Zoet werd niet in de verlegenheid gebracht en hij zag in de eerste twintig minuten van de tweede helft twee goals van zijn ploeg afgekeurd worden, na ingrijpen van de VAR.

Eerst bleef een slippertje van Scherpen zonder gevolgen. De keeper gleed bij een verlengde vrije trap van Hirving Lozano uit en tikte de bal tegen ploeggenoot Caner Cavlan, die zo een eigen doelpunt maakte. Het feest van PSV werd echter geannuleerd omdat de instormende Dumfries bij het doorkoppen van De Jong buitenspel stond. Even later maakte Érick Gutiérrez hands na een schot van Pablo Rosario en dus ging ook deze goal niet door. Zonder de handsbal van Guti had de inzet van Rosario overigens een treffer opgeleverd; toch kreeg Gutiérrez geel.

De derde PSV-goal van de tweede helft kon onmogelijk afgekeurd worden. Steven Bergwijn wachtte op de opkomende Angeliño, die met een droge knal zijn eerste doelpunt van dit seizoen maakte. PSV leek de wedstrijd hierna eenvoudig uit te kunnen spelen. Nicklas Pedersen deed elf minuten voor tijd echter uit het niets wat terug (1-2) en Emmen geloofde daardoor opeens weer in een punt. Veel kansen op de gelijkmaker kwamen er niet, maar toch ging in het blessuretijd nog helemaal mis voor PSV. Pedersen kopte zijn tweede van de middag binnen en zorgde daarmee voor een enorme sensatie.

Na de nederlaag bij Feyenoord is dit voor PSV pas de tweede keer dat het dit seizoen punten laat liggen in de Eredivisie. De lijstaanvoerder heeft nu nog drie punten meer dan achtervolger Ajax, dat om 16.45 uur nog thuis tegen SC Heerenveen speelt. De Amsterdammers zouden in dit duel de koppositie kunnen overnemen. Emmen staat na de stunt van zondagmiddag vijftiende, met twee punten meer dan het onder de degradatiestreep staande Excelsior.