Seizoen 2018/2019 - Eredivisie : FC Emmen - PSV (2 - 2)

Wedstrijd verslag

20 januari 2019 - 14:30 uur

Door: Remco Faasen

PSV heeft gelijkgespeeld tegen FC Emmen. Ja, leest u deze zin nog maar een keer. De landskampioen heeft gelijkgespeeld tegen FC Emmen, de nummer zeven van de Eerste Divisie van vorig jaar en via een achterdeur voor het eerst gepromoveerd naar het hoogste niveau. Tachtig minuten was er niets aan de hand. Na negentig minuten stond het 2-2 en buldert Ajax van het lachen.

Van de velden zo strak als een biljartlaken met temperaturen om op het dooie gemakje in rond te kuieren in Qatar, naar het bevroren kunstgrasveld in Emmen, waar het sfeervolle stadionnetje van de plaatselijke FC ligt. Voor het eerst in de geschiedenis van de club komt de landskampioen op bezoek en blijkbaar zijn de lokale voetbalheden daar te veel van onder de indruk. FC Emmen speelt het eerste deel van de eerste helft slordig. Overal op het veld, maar vooral in de verdediging. Een kwartier lang komt de thuisclub ermee weg, maar dan slaat PSV toe. Luuk de Jong krijgt de bal op een presenteerblaadje aangereikt, vindt Denzel Dumfries, die de bal weer op het hoofd van de topscorer legt: 0-1.

Doeltrap
Ruim tien minuten later wil De Jong de rollen omdraaien, als hij een voorzet van Jorrit Hendrix via zijn borst op de voeten van Dumfries speelt, maar de back weet te bal zowaar over het doel te krijgen. De tegenstoot van Emmen is pas de eerste keer dat de promovendus gevaarlijk weet te worden en Jeroen Zoet iets te doen krijgt: de doeltrap nemen. Even later mag hij dat voor de tweede keer doen en het geeft aan dat PSV FC Emmen langzaam wat lucht geeft. In het tweede deel van de eerste helft verschuift het spelbeeld van PSV-dat-een-trainingspartijtje-speelt naar PSV-dat-de-tegenstander-de-kans-geeft-in-de-wedstrijd-te-komen. Gevaarlijk wordt Emmen niet, al doet een voorzet van Caner Cavlan op slag van rust de Drentse harten even sneller kloppen. Er is echter niemand die iets met zijn bal kan.

VAR 1
Direct na rust, als beide partijen in ongewijzigde samenstelling weer op het veld terugkeren (dus met Érick Gutiérrez in het veld en Gastón Perreiro op de bank) is de eerste kans voor PSV. Hirving Lozano, de zwakste schakel bij PSV vanmiddag, weet echter te weinig kracht achter de bal te zetten na een slim passje van Steven Bergwijn. FC Emmen meldt zich aan de andere kant van het veld. Jeroen Zoet moet een gevaarlijk indraaiende hoekschop van Anco Jansen wegtikken. In de zevenvijftigste minuut komt PSV op 0-2 als Cavlan vanuit de kluts een eigen doelpunt maakt, maar dan grijpt de VAR in: de aanwezigheid van de inderdaad buitenspel staande Dumfries wordt als zodanig hinderijk ervaren dat de goal wordt afgekeurd.

VAR 2
Nog geen tien minuten later gaat scheidsrechter Jochem Kamphuis weer naar de zijlijn om een nieuw doelpunt van PSV na te kijken. Pablo Rosario vuurde even daarvoor af op doel, Gutiérrez deed zijn uiterste best de bal te ontwijken, maar kan niet voorkomen dat de baan van het schot via zijn hand verandert. Ook deze goal wordt afgekeurd, maar bovendien krijgt de Mexicaan nog geel ook. Het is zijn laatste bijdrage aan deze wedstrijd: Donyell Malen vervangt ‘m. Met nog twintig minuten te spelen blijft het beeld van de wedstrijd hetzelfde: PSV heeft de overhand maar loopt niet weg bij FC Emmen. Totdat linksback Angeliño een pass van Bergwijn achter doelman Kjell Scherpen kegelt. En nu is er echt geen enkele reden om te kijken of dit doelpunt geldig is.

Nicklas Pedersen
Weer vijf minuten later komt Malen nèt tekort om een strakke voorzet van Dumfries binnen te werken, maar het is illustratief voor het spelbeeld: PSV valt aan, FC Emmen kijkt vooral toe. Tot tien minuten voor tijd. Opeens weet Michael Chacón met een heerlijke steekpass Nicklas Pedersen vrij te zetten voor het doel van Jeroen Zoet. Tergend langzaam rolt de bal de hoek in: 1-2 en FC Emmen leeft weer. Voor de laatste paar minuten neemt Perreiro de plek in van Lozano, waarbij de Mexicaan de tijd neemt naar de kant van het veld te lopen: gezien de stand moet PSV proberen het spel van FC Emmen te ontregelen. Dat lukt niet. FC Emmen speelt alles of niets, stuurt de doelman mee naar voren, krijgt het publiek vol achter zich en dan gebeurt het onvoorstelbare: Pedersen, het Drentse goudhaantje, kopt diep in blessuretijd de 2-2 binnen. Heel Emmen trilt op zijn grondvesten: na de onverwachte promotie in de zomer van 2018, wordt de landskampioen in de winter van 2019 gewoon op een gelijkspel gehouden. En begint PSV heel, heel slecht aan de tweede helft van het seizoen.

Extra

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis.