NOS VoetbalAangepast

Heerenveen ziet directeur opstappen en RvC weggestuurd worden

Eisenga: 'Kwam hier om sportclub te leiden, niet voor een hoofdrol in House of Cards'

Algemeen directeur Luuc Eisenga vertrekt per 1 maart 2019 bij sc Heerenveen. Drie jaar geleden trad hij in dienst van de club uit Friesland, nadat hij daarvoor lange tijd werkzaam was geweest in de wielersport.

Op de persconferentie zei Eisenga: "Ik kwam hier om een sportclub te leiden, niet om een hoofdrol in House of Cards (Netflix-serie over politieke machtsstrijd in Washington) te spelen."

Hoewel Eisenga benadrukte zelf het besluit te hebben genomen om te vertrekken, is bekend dat sponsoren, vrijwilligers en supporters ontevreden zijn over zijn functioneren. Hem wordt een gebrek aan visie, verbinding en empathisch vermogen verweten. Daarnaast werd hem het wegsturen vorig jaar van commercieel manager Henk Bloemers, die wel goed lag bij de sponsoren, kwalijk genomen.

Ook vertrouwen in RvC opgezegd

Op de persconferentie werd tevens bekend dat voorzitter Jorrit Jorritsma van de raad van commissarissen per 17 december zal terugtreden. Dat geldt ook voor een ander lid van de RvC, Gerard Kremer. Over de positie van het derde lid van de raad van commissarissen, oud-voetbaltrainer Hans Westerhof, die in Heerenveen woont en in het verleden als trainer werkzaam was bij onder andere FC Groningen, PSV, Willem II en Ajax, komt volgende week meer duidelijkheid na de algemene vergadering van aandeelhouders.

In het persbericht dat Heerenveen maandagmorgen uitbracht, liet de RvC doorklinken geen problemen te hebben met Eisenga: "De RvC heeft de afgelopen drie jaar prima samengewerkt met Luuc. Hij leidt de club rustig en vastberaden, heeft het vertrouwen van de medewerkers en gaat stap voor stap zijn weg."

Rust terugbrengen

Eisenga werd hij Heerenveen binnengehaald om na enkele rumoerige jaren met vijf verschillende directies, financiële zorgen en sportieve neergang rust te brengen. Dat is hem naar buiten toe gelukt, maar intern namen de spanningen steeds meer toe. "Ik heb besloten de zaken hier goed af te sluiten en daarna op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging", stelt hij in een schriftelijke verklaring.

De prestaties van Heerenveen hielpen Eisenga ook niet. De afgelopen drie jaar slaagden de Friezen er niet in om zich te plaatsen voor Europees voetbal en in het bekertoernooi was de kwartfinaleplaats van vorig jaar het beste resultaat.

2016: directeur Eisenga geniet van eerste dag bij Heerenveen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl