NOS Voetbal

Koeman begrijpt De Ligt en heeft zorgen over niveauverschil eredivisie

Koeman: 'Beschermde status bij loting is voor Oranje het belangrijkste'

Bondscoach Ronald Koeman begrijpt dat de verwachtingen rond het Nederlands elftal voor het Nations League-duel met Frankrijk op vrijdag hooggespannen zijn. "Het is mooi hè", sprak Koeman op de persconferentie. "Na de loting hadden we geen kans en zouden we derde worden in de groep. Nu zou het gek zijn als we verliezen. Zo werkt het natuurlijk niet, maar het is leuk dat mensen vertrouwen in ons hebben."

Koeman beschikt voor de wedstrijd in de Rotterdamse Kuip over een fitte selectie. Alleen over Frenkie de Jong, die kampt met heupproblemen, is er overleg geweest. "Maar Frenkie kan meedoen. We zullen hem wel een beetje beschermen, maar hij maakt zich geen zorgen."

Enige zorg is er wel over het niveauverschil in de eredivisie, waar PSV en Ajax dit seizoen ver uitsteken boven de rest. Terwijl in het basiselftal van Koeman tegen Duitsland liefst vijf eredivisiespelers stonden. "Ik geloof niet dat de rest zwakker is geworden. PSV en Ajax zijn veel sterker dan de rest. Het zou niet goed zijn als dat het hele seizoen zo blijft", aldus Koeman.

Begrip voor De Ligt

De bondscoach heeft wel begrip voor iemand als Ajacied Matthijs de Ligt, die na het duel met Excelsior (7-1) liet doorschemeren dat hij in de eredivisie prikkels mist. "Ik heb het er met hem over gehad en ik kan het me wel voorstellen. Als je in de Champions League speelt en vervolgens, met alle respect, op kunstgras op Woudestein, dan moet er heel veel uit jezelf komen. De kwaliteit van de tegenstand is minder, net als de omstandigheden, de sfeer, het veld."

Koeman snapt dat het niveauverschil een reden kan zijn om de eredivisie te verlaten. "Op een gegeven moment is een speler dan wel toe aan iets anders", aldus Koeman. "Helaas gebeurt dat tegenwoordig op een veel jeugdiger leeftijd dan toen ik nog voetbalde."

Anti-kunstgras

De bondscoach herhaalde ook nog eens zijn afkeer van kunstgras, een onderwerp dat donderdag op het programma staat tijdens de vergadering van de eredivisieclubs over de zogeheten veranderagenda.

"Ik zat gistermiddag op mijn bank verplicht twee wedstrijden te kijken op kunstgras, terwijl ik op andere velden een mooie groene grasmat zag. Dát is voetbal", zei Koeman. "Ik heb het al eerder gezegd: ik ben anti-kunstgras."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl