Nieuw sentiment rond 'gehaat' Ajax: 'Worden ze misschien weer hun arrogante zelf'

Nieuw sentiment rond 'gehaat' Ajax: 'Worden ze misschien weer hun arrogante zelf'

10-11-2018 11:35
198

Ajax is uit historisch oogpunt naast de meest succesvolle waarschijnlijk ook de meest gehate club van het land. Acteur en PSV-fan Frank Lammers en Henk Fraser, oud-speler van Feyenoord en huidig Sparta-trainer, geven toe dat rond het huidige Ajax echter een ander sentiment hangt.

"Heel goed dat jij dit artikel schrijft. Dan worden ze misschien weer heel snel hun arrogante zelf…", zegt Lammers in het Algemeen Dagblad. "Zo'n Frenkie de Jong is een soort 'nieuwerwetse' Ajacied. Een jongen die sympathie oproept omdat hij ook nederig kan zijn. En kritisch. Dat was hij toen Ajax van ons een pak slaag (3-0 in Eindhoven, red.) kreeg ook. Dat is wel verfrissend."

Toch denkt Lammers dat de bravoure niet is verdwenen. "Het leuke blijft wel dat ze nu denken dat ze de Champions League kunnen winnen, hé. Omdat ze van AEK Athene en Benfica hebben gewonnen. Dat vind ik dan wel weer grappig. Ik weet niet of je wel eens op teletekst kijkt. Maar volgens mij heeft PSV vijf punten meer dan Ajax en ook nog eens negen keer vaker gescoord."

Henk Fraser had in zijn tijd als speler weinig op met de 'Ajax-kliek' bij Oranje. "Maar de antipathie die ik toen als speler richting Ajax had, is compleet verdwenen. Niet zozeer door het huidige Ajax hoor. Dat komt meer door mijn tijd als assistent-trainer van Jong Oranje. Toen ik werkte met jongens zoals Davy Klaassen en Anwar El Ghazi merkte ik niets van arrogantie. Integendeel. Waanzinnige gasten."

Fraser is bovendien onder de indruk van Ajax-blikvangers Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. "Die jongens zijn down to earth en hebben daarom de gunfactor. Daar kun je als niet-Ajacied geen hekel aan hebben."