Sparta-spits Lars Veldwijk viert zijn doelpunt met Halil Dervisoglu
NOS Voetbal

Veldwijk goud waard voor koploper Sparta, Go Ahead met schrik vrij

Spits Lars Veldwijk is goud waard voor Sparta Rotterdam. Na een slechte start tegen hekkensluiter Jong FC Utrecht, zorgde de aanvaller er met drie treffers voor dat de koploper van de eerste divisie geen schade opliep: 4-2. Nummer twee Go Ahead Eagles had geluk tegen nummer negentien FC Dordrecht (2-1 winst in de 94ste minuut) en volgt Sparta op een punt.

Sparta haalde in de zomer Veldwijk transfervrij op bij FC Groningen en de spits laat in Rotterdam zien dat hij echt een neus voor doelpunten heeft. Hij staat in de eerste divisie inmiddels op dertien treffers en is daarmee topscorer. Hij scoorde vrijdagavond in Rotterdam voor het zevende duel op rij.

Verrassende voorsprong

Jong FC Utrecht nam nog wel verrassend een 2-0 voorsprong door treffers van Sylla Sow en Nick Venema, maar onder aanvoering van Veldwijk draaide de koploper nog voor de rust het duel om.

Robin van der Meer hielp Sparta met een eigen doelpunt aan 1-2, waarna Veldwijk de 2-2 en de 3-2 (strafschop) voor zijn rekening nam. Zijn derde treffer viel na ruim een uur.

Van de achtervolgers ontsnapte Go Ahead Eagles aan puntenverlies. Voor eigen publiek kwam de nummer twee van de ranglijst met de schrik vrij FC Dordrecht, naar Deventer gekomen als de nummer voorlaatst in de eerste divisie. Dodrecht kwam via Jeremy Cijntje verrassend op 0-1.

Pas diep in de tweede helft trok Go Ahead de zaak recht. Eerst scoorde Julius Bliek de gelijkmaker. Dordrecht dacht daarna vlak voor tijd via Ousssama Zamouri de zege te stelen, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Ver in de blessuretijd hielp Pieter Langedijk Go Ahead alsnog aan drie punten.

FC Den Bosch verslaat FC Twente

FC Den Bosch verlengde een sterke serie met de zevende zege op rij. De ploeg van Wil Boessen, na een jarenlang anoniem bestaan helemaal opgeleefd, versloeg in een enerverend duel nummer drie FC Twente met 2-1. Den Bosch nam de derde plaats van Twente over. De club staat twee punten achter op Sparta.

Jong PSV was na een helft al klaar met RKC Waalwijk, dat onlangs het grote PSV uit de beker kegelde met een verrassende zege in Eindhoven. Jong PSV was vrijdag in Waalwijk veel slagvaardiger dan de ervaren profs van de club. Na een ruststand van 1-4 wonnen de Eindhovenaren met 3-5.

Vier spelers van Jong PSV maakte de flater in de beker mee in Eindhoven, maar vrijdagavond had RKC helemaal niets in te brengen. Cody Gakpo (twee treffers), Jöel Piroe en Ramon Pascal Lundqvist scoorden voor Jong PSV voor rust. RKC kwam in de tweede helft nog wel terug: huurling Emil Hansson (van Feyenoord) scoorde twee keer voor de Waalwijkers, maar miste ook nog een strafschop.