De dominantie van PSV en Ajax is een zegen

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Marco Timmer over de overmacht van PSV in de Eredivisie.

De dominantie van PSV en Ajax is een zegen

Mark van Bommel reageerde afgelopen vrijdag binnen een seconde, toen we hem zeiden dat zijn PSV straks na de vier Eredivisie-wedstrijden tegen FC Emmen, FC Groningen, Vitesse en De Graafschap op 36 punten uit twaalf wedstrijden moet staan. 'Als het zo makkelijk is, hebben we aan het eind van het seizoen 102 punten', riposteerde de trainer. 'Maar zo makkelijk is het niet.'

Tegen FC Emmen was het dat een dag later wel (6-0). De ploeg van Dick Lukkien wilde PSV vastzetten, na 45 minuten was het al 4-0. Met 27 punten uit negen wedstrijden, 36 doelpunten voor, slechts drie tegen en vijf punten voorsprong op Ajax kan de jonge trainer Van Bommel een nagenoeg perfect rapport overleggen.

Is PSV nu zo goed of zijn de uitdagers zo slecht? Het antwoord luidt twee keer 'ja'. Maar zo zwart-wit is het natuurlijk ook niet. Ja, in de Eredivisie is dit PSV gewoon goed en met Ajax vormt de koploper een toptwee. Van Bommel bouwt voort op het fundament dat door Phillip Cocu is gelegd en hij heeft daar zijn eigen visie over uitgerold. De strijd die de kampioensploeg zo kenmerkte, is gebleven, maar PSV voetbalt nu een stuk beter. Het team van Van Bommel is dominanter, heeft meer balbezit, creëert meer kansen en scoort met vier treffers gemiddeld ook beduidend meer. Daarnaast krijgt PSV veel minder kansen en goals tegen in vergelijking met vorig seizoen.

Na negen speelrondes heeft koploper PSV vijf punten meer dan Ajax.
Na negen speelrondes heeft koploper PSV vijf punten meer dan Ajax.

Aan de andere kant had PSV het lastig tegen Fortuna Sittard, PEC Zwolle en NAC Breda. Individuele kwaliteit gaf uiteindelijk de doorslag, en zal het als PSV een mindere dag heeft waarschijnlijk ook blijven doen. De mix van ervaring en gretige talenten als Bergwijn, Rosario, Dumfries, Angeliño en Malen blijkt uiterst succesvol. In de Eredivisie. Want op Europees vlak heeft dit jeugdige PSV nog genoeg stappen te zetten.

Op nationaal niveau is er, als we Ajax en toch ook Feyenoord buiten beschouwing laten, geen ploeg die in de buurt kan komen van PSV. Dat zegt veel over zelfbenoemde uitdagers als bijvoorbeeld AZ, FC Utrecht en Vitesse. PSV zal dit seizoen geen 102 punten halen, maar komt wellicht wél in de buurt van het puntenrecord van Ajax (93) uit 1972.

Die dominantie van PSV en Ajax is op dit moment iets om toe te juichen. Hun manier van spelen geeft het Nederlandse voetbal, samen met de prestaties van Oranje, internationaal weer wat aanzien. De rest moet zich aan de nieuwe standaard optrekken, zodat uiteindelijk het algehele niveau weer omhooggaat.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.