Update: levensreddende actie niet met AED Zoet: 'Belangrijkst dat leven is gered'

Update: levensreddende actie niet met AED Zoet: 'Belangrijkst dat leven is gered'

16-10-2018 17:44
81

Jeroen Zoet heeft een bijzondere redding verricht. Mede dankzij de doelman van PSV en het Nederlands elftal is het leven gered van een voetballer van zijn oude amateurclub Veendam 1894, meldt De Telegraaf.

Zoet doneerde nog geen week geleden een automatische externe defibrillator (AED) aan Veendam 1894. Het apparaat bewees sneller dan verwacht zijn waarde, nadat een speler van het derde elftal een acute hartstilstand kreeg. "Bizar en bijzonder tegelijk om te horen dat de AED in Veendam zijn waarde al heeft bewezen", reageert de sluitpost in de ochtendkrant. 

Het hart van het slachtoffer van begin veertig begon dankzij de AED weer te pompen. Later werd hij in het ziekenhuis geopereerd. De amateurvoetballer maakt het naar omstandigheden goed. In Veendam zijn ze Zoet dankbaar. "Heel veel mensen wisten tot vorige week niets van een AED af", stelt voorzitter Theo Wolthuis.

"De impact in Veendam is enorm. Niet in de laatste plaats omdat deze eeuw amateurclub Wildervank, hier vier kilometer vandaan, drie mensen is kwijtgeraakt door een hartstilstand. Inderdaad, dit is ook een redding van Jeroen Zoet. En dit keer niet tussen de palen."

Update 17.42 uur: De AED die zondag het leven redde van een speler van amateurclub v.v. Veendam 1894, blijkt niet de ADE te zijn die enkele dagen eerder werd geschonken door Jeroen Zoet. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De bewuste speler wil buiten de publiciteit blijven. "Hij vindt alle media-aandacht voor de door Jeroen Zoet geschonken AED prachtig, ook al redde die defibrillator niet zijn leven", aldus clubvoorzitter Theo Wolthuis. De club deert het overigens ook niet. "Het belangrijkste is dat er een leven is gered. Voor hetzelfde geld was de door Jeroen Zoet geschonken AED wél gebruikt", stelt bestuurslid Edwin Zuur. "Die defibrillator was in dit geval te ver weg van de plek waar hij nodig was, maar is ook meer bedoeld voor de buurt."