Zeven opvallende feiten na PSV-Ajax

3 min

PSV - Ajax was qua uitslag een herhaling van de kampioenswedstrijd van afgelopen seizoen. Het werd 3-0 en de media waren lovend over de ploeg van Van Bommel, die nu vijf punten voorsprong heeft op concurrenten Ajax en Feyenoord. Statistiekenbureau Gracenote publiceerde een aantal opvallende cijfers over de wedstrijd.

Pereiro zit Romário op de hielen
Hij wordt vaak geroemd om zijn doelpunten in topwedstrijden en zondag was het weer raak voor Gastón Pereiro tegen Ajax. De Uruguayaan opende de score en dat was alweer zijn vierde treffer tegen Ajax in PSV-dienst. De enige Zuid-Amerikaan die in de Eredivisie vaker scoorde tegen Ajax, is Romário. De Braziliaan maakte er tussen 1988 en 1993 vijf tegen de Ajacieden.

Achttien uit zes betekent veel goeds

Na de overwinning op Ajax is PSV voor de zesde keer nog zonder puntenverlies na zes speelrondes in de Eredivisie. In elk van de voorgaande vijf seizoenen waarin de ploeg dat deed, werden de Eindhovenaren landskampioen.

Lozano tegen dertien tegenstanders trefzeker
Hirving Lozano deed iets wat hem voorheen nog niet lukte tegen Ajax: scoren. De Mexicaan maakte zondag de 3-0. Ajax was alweer de dertiende eredivisie-tegenstander waar Lozano tegen scoorde.

Bergwijn vindt Lozano feilloos

Bij de 3-0 van Hirving Lozano gaf Steven Bergwijn de assist. Bergwijn gaf in totaal al zes assists op Lozano in de Eredivisie. De enige andere speler met meer dan één assist op de Mexicaan is Jorrit Hendrix (twee). De enige andere combinatie van aangever en doelpuntenmaker in de afgelopen twee eredivisie-seizoenen met zes doelpunten is Alireza Jahanbakhsh (assist) op Wout Weghorst (goal).

Zes én dertien op een rij
De winst betekende de zesde overwinning van het seizoen op rij, maar ook het dertiende eredivisie-duel op rij zonder nederlaag voor PSV. De langst lopende reeks van alle ploegen in de Eredivisie. De Eindhovenaren verloren in nationaal verband het laatst van Willem II (5-0), dat was op 10 maart 2018.

Grootste voorsprong bij rust aller tijden
De einstand van 3-0 was tevens de ruststand. Nog nooit stond PSV bij rust met grotere cijfers voor op Ajax. Uniek was het echter niet: zes keer eerder was de marge na de eerste helft drie doelpunten in het voordeel van PSV. Dat was voor het laatst het geval op 10 februari 2000 (4-0 thuiszege na 3-0 bij rust).

Een overwinning met drie doelpunten op rij tegen Ajax is natuurlijk bijzonder, maar het is extra speciaal als dat twee keer achter elkaar lukt. Dat is met de winst van zondag gelukt en een blik in de geschiedenisboeken leert dat dat alweer lang geleden was. In het seizoen 1981 – 1982 voor het laatst, toen won PSV met 3-0 en 4-0.