Messi heeft Barcelona op voorsprong geschoten tegen PSV
  • Pro Shots
    Pablo Rosario probeert Lionel Messi af te stoppen
  • PRo Shots
    Ousmane Dembélé heeft gescoord tegen PSV

PSV heeft in zijn eerste Champions League-duel sinds ruim anderhalf jaar niet kunnen stunten. In Camp Nou bleek FC Barcelona zoals verwacht een maat te groot: 4-0. Lionel Messi maakte een hattrick.

Mark van Bommel had vooraf zijn huiswerk gedaan, liet zijn elftal compact spelen en hoopte op enkele omschakelmomenten waarbij FC Barcelona pijn kon worden gedaan. Met name via de vleugels.

Die momenten kwamen er al in de eerste helft, zoals een bal van Steven Bergwijn die maar net naast het doel van Marc-André Ter Stegen verdween. Even daarvoor schoot Gastón Pereiro over.

Gastón Pereiro baalt van zijn gemiste kans

FC Barcelona had logischerwijs veelvuldig balbezit en trachtte de opgetrokken muur van PSV af te laten brokkelen. Gaandeweg de eerste helft leverde dat mogelijkheden op via onder anderen Lionel Messi (over) en Luis Suárez (zijnet).

Het overwicht resulteerde uiteindelijk in de 1-0, al had de thuisploeg daar wel een standaardsituatie voor nodig. Nick Viergever vloerde de aalvlugge Ousmane Dembélé en kreeg geel.

Vrije trap

Messi toonde vervolgens zijn klasse door een vrije trap vanaf zo'n 25 meter schitterend tegen de touwen te werken.

Het Argentijnse genie scoorde zo de eerste Champions League-goal van dit seizoen en heeft nu in veertien edities van het miljardenbal een treffer geproduceerd. Messi moet alleen Ryan Giggs (16) en Raúl (15) nog voor zich dulden.

Jeroen Zoet is kansloos op de vrije trap van Lionel Messi

De 73.462 toeschouwers in Camp Nou zagen een levendige tweede helft. PSV-keeper Jeroen Zoet moest in het eerste kwartier twee keer redding brengen, eerst op een inzet van Messi en later op een poging van Philippe Coutinho.

Aan de overzijde schoot Hirving Lozano over, dwong de mee opgekomen Angeliño de Duitser Ter Stegen tot een redding en blokte Gerard Piqué een schot van Lozano na een counter.

PSV kreeg dus zijn kansjes, maar bleek niet geslepen genoeg om daadwerkelijk te stunten met minimaal een gelijkspel.

En weer een treffer voor Lionel Messi

FC Barcelona was simpelweg gehaaider en drukte het klassenverschil uiteindelijk toch nog uit in een behoorlijke uitslag. Nadat Suárez de lat raakte, zorgden Dembélé en Messi op fraaie wijze voor de 2-0 en 3-0.

In de slotfase moest FC Barcelona met tien man verder na een tweede gele kaart voor Samuel Umtiti, maar PSV kon geen potten meer breken en incasseerde een alom verwachte nederlaag. Messi maakte er zelfs nog 4-0 van.

Belangrijke rol De Vrij in comeback Inter

In dezelfde groep speelde Internazionale in San Siro tegen Tottenham Hotspur. Voor het eerst in zes jaar stonden de Italianen weer in de Champions League en dat werd gevierd met een zege in blessuretijd: 2-1.

Aan beide kanten stond er een Nederlander op het veld in Milaan. Stefan de Vrij speelde centraal achterin bij de thuisploeg, terwijl Michel Vorm vanwege een blessure van eerste keus Hugo Lloris onder de lat stond bij de Spurs.

Spurs-doelman Michel Vorm heeft de bal te pakken

In de saaie eerste helft waren de kansen schaars. Harry Kane omspeelde keeper Samir Handanovic, maar speelde de bal te ver voor zich uit om hem in het lege doel te kunnen schuiven.

Aan de andere kant zette oud-Ajacied Davinson Sánchez zijn eigen keeper Vorm aan het werk door een voorzet van Ivan Perisic met het hoofd van richting te veranderen.

• Pro Shots
    Een spandoek op de tribune bij Internazionale, dat na zes jaar weer in de Champions League speelt
  • Pro Shots
    Inter-trainer Luciano Spalletti is druk aan het coachen langs de lijn
  • Pro Shots
    Christian Eriksen scoort, Harry Kane komt hem feliciteren
  • Pro Shots
    Mauri Icardi loopt weg na zijn gelijkmaker

Tottenham kwam binnen tien minuten na de pauze op voorsprong. Christian Eriksen loste een schot, kreeg de bal vervolgens met wat geluk terug en schoot met nog meer geluk de bal via verdediger Miranda buiten bereik van Handanovic.

Na de goal kwam er meer vuur in het duel. Het lukte Perisic niet om Vorm te passeren met een kopbal, terwijl aan de andere kant Erik Lamela dicht bij een doelpunt was met een laag schot.

Uit het niets

Gaandeweg werd duidelijk dat het voetballend vermogen bij de Spurs hoger lag dan bij Inter. Het was wachten op de 0-2, maar uit het niets pegelde aanvoerder Icardi vijf minuten voor tijd op een fantastische wijze de gelijkmaker binnen.

De goal gaf de thuisclub nieuwe energie en er kwam zowaar een Milaans' slotoffensief. Vanuit een hoekschop kreeg De Vrij de bal op zijn hoofd. De Nederlander bleef rustig en kopte door naar Matías Vecino, die de winnende maakte.

PSV speelt op 3 oktober thuis tegen Internazionale. Op 24 oktober komt Tottenham Hotspur in Eindhoven op bezoek.