Stunten in Camp Nou kan, Nilis weet ervan

Stunten in Camp Nou kan, Nilis weet ervan
3 min

“Jij staat in de topdrie van beste spelers waar ik mee gespeeld heb.” Als Luc Nilis in 2016 zijn biografie presenteert spreekt Mark van Bommel hem toe. “Ik ben na jou aanvoerder geworden. Van jou heb ik geleerd dat je ook een aanvoerder kunt zijn met weinig woorden. In dat jaar heb ik zo genoten van je.”

Lucky Luc  
Het jaar waar Van Bommel over spreekt is het seizoen 1999-2000. van Bommels eerste bij PSV, het laatste van Nilis. ‘Lucky Luc’ heeft dan al jaren geschitterd in het shirt van PSV. Van Amsterdam tot Sittard, van Heerenveen tot Arnhem, talloze keren in zijn Eindhoven én in Barcelona.

Het is 5 maart 1996 als PSV in de kwartfinale van de UEFA Cup – voorloper van de huidige Europa League – stuit op FC Barcelona. Het Barcelona van Johan Cruijff. Het Barcelona met Luis Figo, José Bakero en Pep Guardiola, de huidige trainer van Manchester City. PSV wordt op dat moment geleid door Dick Advocaat en betreedt met tien Nederlanders van Camp Nou. Tien Nederlanders en één Belg.

Countertje 
Van dat elftal verwacht Cruijff niet al te veel. Uit dagblad Trouw, 6 maart 1996: 'PSV? Een goede ploeg, ik heb respect voor PSV, maar ik denk dat PSV hier vooral toch op een countertje komt loeren.' Dat deed PSV immers ook tegen Feyenoord, het weekend voor FC Barcelona - PSV. Waarom zou het, in het immer kolkende Camp Nou, anders doen?

Het antwoord is simpel: omdat het Luc Nilis heeft. Nog geen vijf minuten is het duel oud als René Eijkelkamp door hoog druk te zetten de Barça-defensie van slag brengt. Eijkelkamp verovert de bal, snelt richting doelman Busquets, maar struikelt over een uitgestoken Catalaans been: vrije trap PSV, vrije trap Nilis. Eénmaal kijken, kenmerkende aanloop en vuren: PSV leidt: 0-1.

Tachtig procent   
Kans op kans creëert PSV in Spanje. De ene nog groter dan de ander, maar bij rust staat er naast de 1 van PSV ook een 1 achter ‘FC Barcelona’. Wat nu? Terugplooien? Consolideren? Nee, aanvallen.

Minuut 50 breekt aan, hoekschop PSV. Een nieuwe kunsttukje van Luc Nilis. Met een soort dropkick laat de aanvaller Busquets volstrekt kansloos. Sprint naar de hoek, vlag omhoog. “Je moet de bal op tachtig procent raken”, vertrouwde Nilis eens Jürgen Locadia toe. Kijk de beelden eens terug. Nilis raakt de bal hard en zuiver, maar zeker niet op honderd procent. Zou Nilis op het trainingsveld van VVV-Venlo aan die treffer denken als hij de aanvallers van de Limburgse club, waar hij inmiddels assistent is, dezelfde tip meegeeft?


PSV speelt in Camp Nou uiteindelijk met 2-2 gelijk tegen FC Barcelona. Een resultaat wat bijna niemand op voorhand had verwacht. Stunten in Camp Nou? Het kan.