Youth League: ‘Supergaaf deze duels te spelen’

Youth League: ‘Supergaaf deze duels te spelen’
3 min

Net als PSV 1 reist PSV onder 19 de komende maanden door Europa om zich te meten met de beste clubteams in hun leeftijdscategorie. De eerste test is direct een serieuze: FC Barcelona. “Het is supergaaf om deze wedstrijden te mogen spelen”, zegt verdediger Tijn Daverveld (18).

Wennen
Het is even wennen voor PSV O19. Geen rust na een competitieduel, maar de dag erna direct weer aan de bak. Na 4-0 overwinning van afgelopen zaterdag tegen N.E.C. stond Daverveld zondag alweer op het veld om uit te lopen en zich samen met zijn team voor te bereiden op de eerste officiële Europese wedstrijd in zijn carrière. “Door die hersteltraining zijn we helemaal fit voor FC Barcelona”, zegt de jonge verdediger maandagochtend op Eindhoven Airport.

Zijn teamgenoten die midden in een kaartspel zitten, heeft hij op dat moment even verlaten om vooruit te blikken op het openingsduel met FC Barcelona O19. De groepsfase van de UEFA Youth League loopt parallel aan die van PSV’s Champions Leaguepoule. Dat wil zeggen dat wanneer PSV 1 in actie komt, PSV O19 op dezelfde dag de leeftijdsgenoten van PSV’s tegenstander treft. Zodoende wacht in speelronde 1 direct een pittig treffen, het jeugdteam van FC Barcelona leidde eerder niet voor niets Sergio Busquets, Xavi, Iniesta en Lionel Messi op.

Daverveld: “Ik heb er heel veel zin in, maar om eerlijk te zijn weet ik nog niet heel veel van FC Barcelona. Onze trainers hebben de ploeg natuurlijk geanalyseerd. Het wordt mijn eerste wedstrijd in de Youth League. Daar bereid ik me natuurlijk optimaal op voor. Vanavond zullen we de tegenstander bespreken, goed rusten en dan is het morgen knallen.”

Ontwikkeling  
Net als in de Champions League overwinteren de nummers 1 en 2 uit de poule. Het kan dus zijn dat PSV 1 niet doorbekert, maar PSV O19 wel en andersom. Hoe dan ook speelt het O19-team van PSV zes internationale duels op topniveau en dat is belangrijk om te ontwikkelen, denkt Daverveld.

“Het worden zes heel moeilijke wedstrijden tegen totaal verschillende tegenstanders. Vaak zijn dit teams die fysiek heel sterk zijn en anders spelen dan we in Nederland gewend zijn. Dan weer met drie verdedigers, dan met vijf, soms misschien vier. Je kunt je nu echt meten met de top. Het is supergaaf om deze wedstrijden te mogen spelen. Ik was ook echt blij toen ik de loting zag. Mijn ouders en broer zijn heel benieuwd naar wat ik er van ga vinden. Daar gaan we zeker over praten als ik terug ben. Zij hebben me de afgelopen dagen niet voor niets al heel veel vragen gesteld.”