Cambuur lachende derde na puntverlies Go Ahead Eagles en NEC

14 september 2018, 21:59

Go Ahead Eagles heeft zijn eerste nederlaag in de Eerste Divisie geleden. De ploeg uit Deventer verloor op bezoek bij Jong AZ verrassend met 3-2. NEC voorkwam in de absolute slotseconde ternauwernood puntverlies tegen Jong PSV (4-4), maar morste wel twee punten, waardoor Cambuur de grote winnaar van de vijfde speelronde is. De Friezen wonnen in eigen huis van Telstar (2-0). FC Twente won met dezelfde cijfers moeiteloos in Dordrecht.

Jong AZ – Go Ahead Eagles 3-2

Koploper Go Ahead Eagles ging verrassend onderuit op bezoek bij de talenten van AZ. Voor rust waren het twee strafschoppen die de ploeg van trainer John Stegeman nekten. Beide keren was het Ferdy Druijf die scoorde. Tussendoor deed Thomas Verheijdt met een frommelgoal nog wel iets terug. Na rust begon Jong AZ beter en dat betaalde zich direct uit. Jamie Jacobs knikte geheel vrijstaand de 3-1 binnen. Na de snelle aansluitingstreffer van Richard van der Venne (3-2) had Go Ahead Eagles genoeg tijd om met minstens een punt Alkmaar te verlaten, maar dat lukte niet. De eerste nederlaag van het seizoen is zodoende een feit.

FC Dordrecht – FC Twente 0-2

FC Twente kende een gemakkelijke avond aan De Krommedijk. Voor rust werd er tweemaal gescoord uit een vrije trap van Aitor. Na een kleine twee minuten was Peet Bijen, die in de basis de voorkeur had gekregen boven Xandro Schenk, de gevierde man. Hij kopte de bal na een vrije trap van de Spanjaard binnen. Een kwartier later maakte Dordrecht-verdediger Antonio Stankov een bizarre eigen goal. Net zoals vorige week tegen Telstar kopte hij de bal geheel onnodig in eigen doel. Na rust leek FC Dordrecht langszij te komen, maar een doelpunt van Marko Maletic werd afgekeurd. In het vervolg miste invaller Ulrich Bapoh een grote kans op de 0-3, verder gebeurde er weinig. De formatie van trainer Mario Pusic heeft zich zodoende prima hersteld van nederlaag in eigen huis tegen TOP Oss.

NEC – Jong PSV 4-4

Het bizarre duel tussen NEC en Jong PSV eindigde in 4-4. Voor de rust leek er lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor de Nijmegenaren. Spits Sven Braken deed dát waarvoor hij op het wedstrijdformulier staat: hij scoorde tweemaal. Op slag van rust moest aanvaller Jonathan Okita er met een op het oog zware blessure vanaf. Dat bleek het kantelpunt in de wedstrijd. In de vijf minuten toegekende blessuretijd scoorde Jong PSV tweemaal. Matthias Verreth en Joel Piroe, met een prachtig hard schot in de kruising, vonden het net: 2-2. In de tweede helft deed Bart Ramselaar van zich spreken. De middenvelder scoorde in de laatste twintig minuten tweemaal en leek daarmee de comeback van de Eindhovenaren compleet te maken. Invaller Ole ter Haar Romeny scoorde vlak voor tijd de 3-4. In de absolute slotseconde schoot invaller Josef Kvida, terwijl scheidsrechter Martin van den Kerkhof de fluit al in de mond had, de gelijkmaker binnen.

Cambuur – Telstar 2-0

Door het verlies van zowel Go Ahead Eagles en NEC mag Cambuur met recht de lachende derde worden genoemd. De ploeg van trainer René Hake won in eigen huis door doelpunten van Kevin van Kippersluis en Justin Mathieu met 2-0 van Telstar en mag zich zodoende de nieuwe koploper van de Keuken Kampioen Divisie noemen.