Zes conclusies: Dumfries ontgroend, het gelijk van Gijp, Zelf halen, Luuk!

Zes conclusies: Dumfries ontgroend, het gelijk van Gijp, "Zelf halen, Luuk!"

21-08-2018 23:37
64

PSV zette dinsdagavond een grote stap richting de Champions League: na een matig eerste half uur, een veel betere tweede helft en een tumultueuze slotfase werd er met 2-3 gewonnen bij BATE Borisov. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na een bewogen avond in Wit-Rusland.

Ontgroening voor Dumfries
Rechtsback Denzel Dumfries maakte zijn debuut in Europa en beleefde een lastige avond tegen de lepe aanvoerder Igor Stasevich. Vooral in de eerste helft kwam vrijwel al het gevaar van BATE over hun linkerflank.

Het gelijk van Gijp
René van der Gijp zei het al: PSV is afhankelijk van 'momentenspelers'. Tijdens het eerste half uur waren de individualisten Hirving Lozano, Steven Bergwijn en Gastón Pereiro nauwelijks te zien, terwijl Dumfries en Angelino nauwelijks doorkwamen aan de zijkanten. Na de onverwachte 1-1 kreeg PSV meer ruimte en met name Lozano profiteerde daar gretig van. De Mexicaan liet steeds meer geniale flitsen zien, waardoor PSV ook beter ging spelen. Waar zou PSV zijn zonder Chucky?

De Jong moet vrezen
De Jong speelde in Wit-Rusland niet zijn meest gelukkige wedstrijd in Eindhovense dienst, om het maar voorzichtig te zeggen: de PSV-captain had pech met zijn kopbal op de paal, maar beging ook een vreselijke schwalbe en besloot een honderd procent kans met een schot in de tribune ("Zelf halen, Luuk", zouden ze in de kelderklasse roepen). De Jong wordt in Eindhoven op handen gedragen vanwege zijn werklust, maar zal de hete adem van Maxi Romero en vooral matchwinner Donyell Malen in zijn nek voelen.

Centraal duo kraakt, maar barst niet
Daniel Schwaab en Nick Viergever hadden voor rust hun handen vol aan de aanvallers van de thuisploeg. Met name Schwaab moest regelmatig corrigeren wanneer Dumfries voorbij werd gelopen. Hoewel het vaak hectisch werd voor het doel van Jeroen Zoet, bleef het degelijke duo uiteindelijk keurig overeind. Nicolas Isimat-Mirin lijkt de slag verloren te hebben. Trent Sainsbury mag aan de bak.

Thomas komt als geroepen
Waar het centrale duo zich hoofdzakelijk bezighoudt met verdedigen, staan Pablo Rosario en Jorrit Hendrix er vooral om af te breken en gaten dicht te lopen. Een geboren opbouwer loopt echter niet rond in deze verdedigende as. Wellicht kan de van PEC Zwolle gehaalde Ryan Thomas voetballend vermogen toevoegen aan het middenveld.

Weg naar het miljardenbal ligt open
Laten we positief eindigen: PSV staat met één been in de Champions League en heeft de startpremie van vijftien miljoen euro voor het grijpen. De Eindhovenaren hadden eigenlijk nog veel vaker moeten scoren in Wit-Rusland, maar dit BATE Borisov zal toch niet met 0-2 winnen in het Philips Stadion?

(Hein Nooijens / Voetbalprimeur)