‘Juist dit soort trips zijn bijzonder’

‘Juist dit soort trips zijn bijzonder’
4 min

Het uitvak wordt vanavond in Borisov bemand door 34 PSV-fans. Allen hebben ze vanuit Nederland ruim 1600 kilometer hebben afgelegd om PSV te steunen op weg naar het hoofdtoernooi van de UEFA Champions League. “Een plein vol PSV’ers heeft zijn charme, maar juist deze trips zijn mooi.”

Lobby 
Het is iets voor het middaguur als Ad van Kessel (63) uit Deurne zich in de lobby van het Crowne Plaza Hotel in Minsk meldt om zijn toegangskaart voor de wedstrijd van vanavond op te halen. “Bij de receptie weten ze nog van niets”, zegt Van Kessel, die als eerste van de 34 naar het hotel in Minsk is afgereisd. “Vreemd”, reageert de PSV-medewerker, die op de wedstrijddag de kaarten van bezoekende fans omwisselt. “Ik heb het zojuist nog aangegeven. Ik loop zo nog even die kant op om het te melden.”

‘Trouwe klant’
Van Kessel is, zoals hij zelf zegt, een ‘trouwe klant Europese reizen’. “De leukste herinneringen heb ik aan Kiev, Kopenhagen en Sint-Petersburg. Stuk voor stuk mooie, bijzondere tripjes. Kiev ben ik zelfs tweemaal geweest. Ik vond het eigenlijk wel leuk toen PSV op een gegeven moment vooral in de Europa League speelde. Dan kom je nog eens op plaatsen... Madrid en Londen, dat ik heb ik allemaal wel gezien.”

“Van dit soort uitstapjes maak ik een leuke trip”, vervolgt Van Kessel, die in zijn eentje naar Wit-Rusland is afgereisd. “Ik ben via Vilnius (Litouwen, red.) hier naartoe gekomen. Vannacht slaap ik in Borisov, daarna verblijf ik nog twee dagen in Minsk en daarna ga ik via Vilnius weer terug naar Brabant.”

Legitimatie    
Gaandeweg de middag druppelen de supporters naar binnen. Vaak in een groep van drie, soms met z’n tweeën. Als er na een poosje wachten opnieuw een groep van drie binnenkomt, realiseert één van hen zich dat hij zijn legitimatie vergeten is. “Toch maar een Ubertje bestellen”, verzucht de teleurgestelde fan, die niet bij naam genoemd wil worden, zich. “We zitten zo’n twee kilometer verderop, ik haal mijn paspoort en kom dan terug.”

Tekst gaat verder onder foto

De 34 meegereisde PSV-fans bekijken de wedstrijd vanuit dit perspectief De 34 meegereisde PSV-fans bekijken de wedstrijd vanuit dit perspectief

Ondertussen wisselt de 24-jarige Luc Custers zijn biljet om voor een wedstrijdticket. “Ik had gehoopt hier iets eerder te zijn, maat het was gisteren iets te gezellig”, lacht de supporter, die de afgelopen drie jaar geen uitwedstrijd van PSV miste. “Er was niet zo heel veel te doen, maar we hebben hier iets verderop wat biertjes gedronken”, zegt Custers, wijzend naar het verlengde van het hotel. “Daar zit een straatje met van alles en nog wat.”

Modern    
“Het is hier moderner dan ik had gedacht”, gaat Custers verder. “Eigenlijk had ik zoiets als in Rostov, waar PSV twee jaar geleden speelde, verwacht. Om eerlijk te zijn baal ik ook een beetje dat PSV BATE Borisov heeft geloot. Ik had gehoopt op Azerbeidzjan. Hopelijk treffen we een ploeg uit dat land in de groepsfase of anders een ploeg uit Kazachstan. Over het algemeen geldt: hoe verder weg, hoe mooier ik het vind.”

Voor de fan uit ’s-Hertogenbosch wordt het vanavond zijn achttiende Europese uitduel van PSV. Wat de mooiste was? Alles heeft zo zijn charme, vindt hij. “Rangers-uit in de Europa League vond ik heel speciaal. Dat was de laatste wedstrijd van die club in Europa voor ze failliet gingen. Ook Rostov was erg vet, juist omdat je daar een soort van terug in de tijd ging. Ik vind het mooi om ook wat van de stad te zien. Ik ga nooit op de wedstrijddag heen en dan terug. Hoe minder man er gaan, hoe specialer het is. Ik wil dingen zien. Een plein vol PSV’ers heeft zijn charme, maar juist deze trips zijn mooi.”