Maikel van der Werff is boos
NOS Voetbal

Nederlands voetbal belandt weer in dieper Europees dal

Elk seizoen lijkt Nederland in een dieper Europees dal terecht te komen. Waar vorig seizoen nog werd gedacht (of gehoopt) dat het niet slechter kon, is er dit seizoen toch nog een overtreffende trap gevonden.

Feyenoord en Vitesse verloren donderdag al in de derde voorronde van de Europa League en zijn daarmee uitgeschakeld in Europa. AZ was dat al een ronde eerder.

Alleen PSV en Ajax blijven over. Vorig seizoen waren er ook heel vroeg nog slechts twee clubs over (Feyenoord en Vitesse), maar toen hielden FC Utrecht en Ajax het nog een ronde langer uit om er vervolgens in de play-offs van de Europa League uit te vliegen.

Voorrondes/play-offs Europa League laatste twee seizoenen

Seizoen Club Eindstation 'Beul'
2018/2019 Feyenoord Derde voorronde Trencín (Slowakije)
2018/2019 Vitesse Derde voorronde FC Basel (Zwitserland)
2018/2019 AZ Tweede voorronde FC Kairat (Kazachstan)
2017/2018 FC Utrecht Play-offs Zenit (Rusland)
2017/2018 Ajax Play-offs Rosenborg BK (Noorwegen)
2017/2018 PSV Derde voorronde NK Osijek (Kroatië)

Overigens moeten ook PSV en Ajax nog een play-offronde spelen in de Champions League, maar mochten ze daarin worden uitgeschakeld, komt er een automatisch vervolg in de groepsfase van de Europa League.

Ruim een halve eeuw geleden

In 1965/1966 begon Nederland voor het laatst met slechts twee clubs aan de (play-offronde van) de Europese toernooien. Dat waren toen Feyenoord en DOS in respectievelijk de Champions Cup en de UEFA Cup.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl