Phillip Cocu op het trainingsveld
NOS Voetbal

'Karakteristieke Cocu op goede weg bij Fenerbahçe'

De rustige, stabiele Phillip Cocu en de chaotische Turkse topclub Fenerbahçe. Ze spelen vanavond (20.00 uur) in Istanbul een oefenwedstrijd tegen Feyenoord.

Ze zijn inmiddels al een week of drie een koppel: Cocu en 'Fener'. Na zijn succesvolle jaren bij PSV vond de Eindhovenaar het tijd voor iets nieuws en dat vond hij in Turkije.

Zijn opdracht? De filosofie van de club veranderen. Waar er in het verleden meer gaten dan biljetten in de clubportemonnee bleken te zitten, is het nu vooral tijd om de hand op de knip te houden.

Phillip Cocu (l) tijdens een training van Fenerbahçe

De Turken werden al eens gestraft door de UEFA vanwege het overtreden van de Financial Fair Play-regels en staan nog altijd onder streng toezicht, waardoor er weinig mogelijk is qua transfers.

Moeilijke tijden

"Het zijn moeilijke tijden voor de club, maar dat weet Cocu ook", vertelt Serkan Saydam, voetbalverslaggever van de Turkse staatsomroep TRT. Hij reisde met Fenerbahçe mee richting het trainingskamp in Lausanne afgelopen week.

"Ik vind Cocu een karakteristieke man, hij lijkt mij op de goede weg. Hij is aangesteld om met jonge spelers te werken, ze beter te maken en daarna te verkopen. De club is genoodzaakt om dat te doen", aldus Saydam.

De verslaggever zag dat Cocu zijn spelers liet zweten in Zwitserland, met trainingen van vaak twee uur lang. In de spelersgroep drie nieuwe, jonge gezichten: doelman Berke Özer (18), middenvelder Baris Alici (21) en de van NEC overgenomen aanvallende middenvelder Ferdi Kadioglu (18).

Daum

De nieuwe weg die de club met Cocu nu inslaat, doet Saydam denken aan de zomer van 2003, toen de Duitser Christoph Daum trainer werd aan de Bosporus.

"Ook Daum moest voornamelijk werken met jonge spelers. Hij werd in zijn eerste twee seizoenen bij de club meteen twee keer kampioen, mede dankzij een sterke Pierre van Hooijdonk."

Christoph Daum

Verandering heeft vaak tijd nodig. Vraag het maar aan Cocu's vriend en oud-ploeggenoot Frank de Boer, die zowel bij Internazionale als Crystal Palace die tijd niet kreeg. En als de Turkse voetballerij ergens niet om bekend staat, is het wel geduld.

Het maakt de opdracht van Cocu extra lastig. Saydam: "De druk bij 'Fener' is altijd hoog. Tweede is niet goed genoeg. Cocu vraagt om geduld en hij krijgt in de voorbereiding in ieder geval de tijd om aan het team te werken."

Turkse media

Wat in ieder geval handig is voor de Nederlandse coach: een goede band opbouwen met de journalisten uit het land. "De Turkse media zijn bikkelhard", weet Saydam.

"Hij moet vrienden gaan maken. Daar is hij op het trainingskamp al mee begonnen. Ingegeven door de president van de club, denk ik."

Presentatie Cocu bij Fenerbahçe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl