Zege voor AZ en VVV, verlies Groningen en Heerenveen gelijk

18 juli 2018, 21:25

Het was woensdag een drukke voorbereidingsdag: nadat eerder PSV en FC Emmen wonnen en PEC Zwolle verloor, hebben ook AZ en VVV-Venlo een zege geboekt. Al was die van de Alkmaarders een stuk overtuigender dan die van de Limburgers tegen de amateurs uit Horst. In het noorden liep het nog minder: sc Heerenveen speelde op het nippertje gelijk tegen FC Twente, terwijl FC Groningen verloor van het Duitse KFC Uerdingen.

AZ – Panathinaikos 2-0

AZ rekende in eigen huis simpel af met de Griekse nummer tien van afgelopen seizoen. Met de basisopstelling onder andere Fred Friday en Myron Boadu had het met name voor rust de zaken goed op orde. Het zeventienjarige talent Boadu maakte met een stiftje er na ruim een kwartier 1-0 van, terwijl Friday vlak voor rust van dichtbij de 2-0 binnenkopte. Enige domper was het vroege uitvallen van Thomas Ouwejan: hij raakte geblesseerd na een half uur.

SC Heerenveen - FC Twente 1-1

Na twee oefenpotjes tegen amateurs en een duel met Borussia Mönchengladbach O23 wachtte voor sc Heerenveen de eerste échte serieuze test. Maar tegen FC Twente liep het nog niet zoals verwacht voor coach Jan Olde Riekerink. Hoewel Nemanja Mihajlovic na ruim twintig minuten de score opende, deed hij dat in buitenspelpositie: geen treffer. Drie minuten voor het einde trof de aanvaller nogmaals doel, ditmaal succesvol. Helaas voor de Friezen had Ulrich Bapoh namens FC Twente vijf minuten na de pauze de score geopend.

FC Groningen - KFC Uerdingen 0-1

Danny Buijs is tegen zijn eerste officieuze nederlaag aangelopen als trainer van FC Groningen. Tegen de Duitse Regionalliga-ploeg KFC Uerdingen met Kevin Grosskreutz in het team werd met 0-1 verloren. Na een half uur werd die achterstand opgelopen en hoewel de ploeg van Buijs in de slotfase nog flink aanzette, hielden de bezoekers stand. Sergio Padt deed overigens niet mee bij de Noorderlingen.

VVV-Venlo - RKSV Wittenhorst 1-0

Met aanvoerder Danny Post terug in het elftal heeft VVV-Venlo een matige indruk gemaakt tegen de amateurs uit Horst. De ploeg van Maurice Steijn maakte onder het toeziend oog van ongeveer duizend toeschouwers slechts één doelpunt. Na ruim zeventig minuten maakte Christian Kum de enige treffer van het duel. Proefspeler Jérome Kiessewetter deed de eerste 45 minuten mee.