Rafael Marquez
NOS VoetbalAangepast

Mexico is kritisch, maar rekent op 'opa' Márquez en 'onze' Lozano

  • Corné Hendriks

    verslaggever NOS Sport

  • Corné Hendriks

    verslaggever NOS Sport

Aan voorpret geen gebrek. In Guadalajara, de tweede stad van het land, zijn de barretjes ruim voor het eerste groepsduel met Duitsland al omgetoverd tot mini-stadions. En zodra vanmiddag om 17.00 uur in Moskou het eerste fluitsignaal klinkt, zijn auto's in het hart van de stad niet meer welkom. Dat is terrein voor de fans inclusief grote schermen. Problemen genoeg in het land, maar tijdens het WK moet alles en iedereen wijken voor El Tri.

Mexicanen zijn bezeten van voetbal. Van het WK missen ze echt geen seconde. Maar als je ze naar het toernooi in Rusland vraagt klinkt er, voordat ze gepassioneerd losbarsten, eerst een diepe zucht.

Een enthousiaste Mexicaanse fan bij een training in Rusland

"Normaal steunen ze hier massaal de selectie", vertelt de Mexicaanse televisiepresentator Nicolás Romay. "Maar nu gebeurt het tegenovergestelde. Er is heel weinig vertrouwen." Als de ploeg na drie duels alweer rechtsomkeert maakt, kijkt vrijwel niemand in Mexico daar van op.

Vooral bondscoach Juan Carlos Osorio moet het ontgelden na een matige voorbereiding, blessures en, vorige week nog, een seksschandaal met een aantal prominente selectiespelers.

"Hij speelt zelden met hetzelfde elftal. Osorio blijft maar wisselen. Hij heeft ook geen klik met de fans, zoals zijn voorganger Miquel Herrera dat wel had", aldus televisiepresentator Romay. Hij doet voor de zender Claro Sports verslag vanuit Rusland.

Zijn ze in Mexico dan helemaal niet positief te krijgen? Wel als je de namen van bijvoorbeeld Rafael Marquez en PSV'er Hirving Lozano laat vallen. Een oude rot en een groot talent. Twee generaties en allebei razend populair.

'Opa' Marquez heeft een bijzonder verhaal. De oud-verdediger van FC Barcelona (141 interlands) is inmiddels 39 jaar en maakt zich op voor zijn vijfde wereldkampioenschap met Mexico. En al die keren als aanvoerder. Een fraaie statistiek natuurlijk en een unicum voor een veldspeler.

Vorige maand nam 'El Kaiser' afscheid als clubvoetballer bij zijn geliefde Atlas in Guadalajara. Daar werd hij grootgebracht. Tijdens het laatste thuisduel, nota bene tegen rivaal Chivas, zaten volwassen mannen op de tribune in Estadio Jalisco te huilen als baby's.

Atlas won. Marquez kreeg een publiekswissel. Hij knielde naar het gras, droogde zijn tranen en liet zich op de schouders nemen door zijn ploegmaten. De Mexicaan bedankte het publiek met de woorden "nu kan ik in vrede stoppen". Twee weken later werd hij geselecteerd voor het WK.

Rafael Marquez wordt op indrukwekkende wijze bedankt door de fans van Atlas

Tussen al het groen van Mexico zul je daarom in Guadalajara de komende weken ook wat rood-zwart zien, de clubkleuren van Atlas. Shirtjes met rugnummer 4 en 'R. Marquez'. Of vlaggen met de tekst 'nuestro eterno Capitán' (onze eeuwige leider). Die waren de afgelopen weken ook populair.

Een legende

"Oef", roept Romay als hem naar de aanvoerder wordt gevraagd, "Hij is een autoriteit. Een vaderfiguur. Een legende."

Maar voegt de oude legende nog wat toe aan het nationale team? Marquez is er in de laatste tweeënhalf jaar bij Atlas niet sneller op geworden. De eeuwige leider zal niet alles spelen in Rusland. "Toch gaat hij echt niet alleen als gids", verdedigt Romay hem, "Hij is de man die tijdens de wedstrijd op het veld de problemen van de bondscoach kan oplossen."

Marquez als vaderfiguur. Zo zal hij zich ook moeten ontfermen over de 17 jaar jongere Hirving Lozano, die anderhalf jaar oud was toen Marquez zijn debuut maakte voor Mexico. De PSV-aanvaller speelt zijn eerste WK.

Hirving Lozano is één van de sterren van het Mexicaanse elftal

Elke zucht en scheet van Lozano is nieuws in het Latijns-Amerikaanse land. In zijn eerste seizoen bij PSV werden alle wedstrijden van de Eindhovenaren live uitgezonden op de Mexicaanse televisie. En deze week was de promotie van Lozano's jongere broertje Bryan (21) naar het eerste elftal van Pumas nog een hot item. Een video waarin hij zijn broer succes wenst, werd door de media dan ook direct opgepikt.

'Niet te behouden'

Als Nederlander in Mexico word je de laatste vier jaar in de eerste plaats quasi boos aangekeken om de penalty van Arjen Robben, of gecondoleerd met Johan Cruijff, maar daarna al gauw gevraagd naar Lozano. Hoe doet hij het? Is hij populair in Nederland? Kan hij een grotere competitie aan?

"Zijn populariteit en potentie zijn na dit seizoen in Eindhoven, hier in Mexico alleen maar groter geworden", vertelt tv-host Romay, "En als hij het goed doet in Rusland is hij voor PSV niet te behouden, daar ben ik van overtuigd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl