Phillip Cocu
NOS VoetbalAangepast

'Verrassende keuze Cocu, maar Fenerbahçe is club met mogelijkheden'

In navolging van Guus Hiddink en Dick Advocaat lijkt Phillip Cocu de derde Nederlandse trainer bij Fenerbahçe te worden. Cocu werd als trainer van PSV drie keer landskampioen en het zou voor hem zijn eerste buitenlandse avontuur als trainer zijn.

Zelf zou de voormalig middenvelder wel oren hebben naar de functie, hoewel hij nog een verbintenis tot medio 2019 heeft in Eindhoven. Hij zou zelfs al na dit weekend gepresenteerd worden in Istanbul. En dat terwijl Aykut Kocaman, de huidige trainer van Fenerbahçe, nog niet eens vertrokken is. Ondanks een doorlopend contract.

Cocu zou Dirk Kuijt (voormalig speler van Fenerbahçe) als een van zijn assistenten mee willen nemen, terwijl Mark van Bommel op poleposition staat om de vrijgekomen vacature bij PSV over te nemen.

Cocu naar Fenerbahçe? 'Het is heel hectisch, maar er liggen veel mogelijkheden'

Pierre van Hooijdonk, NOS-analist en voormalig speler van Fenerbahçe, kijkt op van de mogelijke overgang van Cocu. "Ik vind het een verrassende keuze van Phillip. Hij is iemand die, wanneer hij een contract afsluit, zich daar ook wel aan houdt. Maar blijkbaar is dit een dusdanige kans voor hem dat hij heeft aangeven daar gebruik van willen te maken."

Bij Fenerbahçe komt Cocu terecht bij een van de grootste clubs van Turkije met een fanatieke aanhang. Een roerige club waar het stadion vaak een heksenketel wordt genoemd.

"Het is een absolute topclub, met heel veel mogelijkheden", gaat Van Hooijdonk verder. "Maar ook het bekende gekkenhuis waar je als je vier keer verliest meteen naar huis kan."

Sfeeractie van de supporters van Fenerbahçe

Toch ziet Van Hooijdonk ook kansen voor Cocu. "Afgelopen seizoen was, ondanks een tweede plaats en een verloren bekerfinale, een matig seizoen voor Fenerbahçe. Daarom is er ook veel te winnen voor Phillip."

Volgt Van Bommel hem op?

Mark van Bommel lijkt de aangewezen man om de nieuwe trainer van PSV te worden. Volgens Van Hooijdonk is dat zo goed als zeker.

"Dat is zo klaar als een klontje. Van Bommel wordt al bijna een jaar genoemd als nieuwe trainer, zelfs voordat hij begon als trainer van de onder-19 van PSV. Ik heb het idee dat PSV dit allemaal in in de gaten had en hierop bedacht is."

Van Bommel is op dit moment actief op het WK in Rusland waar hij assistent-trainer is van Bert van Marwijk bij Australië. Van Hooijdonk: "Ik zou het niet vreemd vinden als straks Van Marwijk naast Van Bommel op de bank zit als assistent."

Mark van Bommel (l) naast Bert van Marwijk (r) als coaches van Australië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl